Laatste nieuws Covid-19

Eerste coronavaccin in Duitsland toegediend aan 101-jarige vrouw

In dit blog lees je het laatste nieuws over het coronavirus in binnen- en buitenland. Wil je via de mail op de hoogte blijven? Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven.

Dit blog is gesloten

In dit blog werden op Tweede Kerstdag de ontwikkelingen rond Covid-19 bijgehouden. Volg voor het laatste nieuws het nieuwe coronablog:

Laatste nieuws Covid-19 Nieuwe variant coronavirus ook vastgesteld in Canada

Dit was het belangrijkste nieuws van 26 december:

Ook Slowakije en Hongarije begonnen met vaccineren

Ook Hongarije en Slowakije zijn zaterdag begonnen met het inenten van burgers tegen het coronavirus. In Slowakije heeft viroloog en corona-adviseur Vladimír Krcméry de eerste prik gekregen, zo melden internationale persbureaus. In Hongarije kreeg de directeur van een ziekenhuis in de hoofdstad Boedapest, Adrienne Kertész, de eerste vaccinatie. Eerder op de dag begon ook Duitsland aan de vaccinatiecampagne: een 101-jarige vrouw uit de deelstaat Saksen-Anhalt kreeg daar het eerste coronavaccin toegediend.

In meerdere Europese landen werden zaterdag de eerste doses van het Pfizer/BioNTech-vaccin geleverd. Eerder deze week keurde het Europees medicijnagentschap EMA het vaccin officieel goed. Meerdere EU-lidstaten kondigden al aan nog dit jaar te beginnen met het vaccineren van inwoners tegen het coronavirus. Nederland begint op 8 januari met het inenten van zorgmedewerkers, die als eerste aanspraak maken op het vaccin.

Zorgmedewerkers in Nitra, Slowakije bereiden de eerste inenting met het Pfizer/BioNTech-vaccin voor. Foto Stringer/EPA

Vrouw van 101 jaar oud krijgt eerste coronavaccin in Duitsland toegediend

Het eerste coronavaccin in Duitsland is zaterdag toegediend. De 101-jarige verpleeghuisbewoner Edith Kwoizalla uit Halberstadt in de deelstaat Saksen-Anhalt is de eerste Duitser die gevaccineerd is tegen het coronavirus, zo melden lokale media. Daarmee is de Duitse vaccinatiecampagne een dag eerder dan gepland begonnen.

Verschillende Europese landen hebben zaterdag de eerste doses van het coronavaccin van Pfizer en BioNTech ontvangen. De meeste EU-lidstaten stelden eerder deze maand nog dit jaar te kunnen beginnen met het vaccineren van burgers. Afgelopen maandag werd het vaccin goedgekeurd door het Europese medicijnagentschap EMA. Ook in Nederland zijn de eerste doses vandaag aangekomen. Volgens de planning begint Nederland op 8 januari met het vaccineren van zorgmedewerkers, de eerste groep die voor de prik in aanmerking komt.

Edith Kwoizalla uit Halberstadt in Duitsland krijgt zaterdag het eerste coronavaccin in haar land toegediend. Foto Matthias Bein/AP

‘Chinese economie vanwege pandemie eerder dan verwacht grootste ter wereld’

De Chinese economie zal eerder dan verwacht de grootste ter wereld zijn, door de manier waarop het Aziatische land met het coronavirus is omgesprongen. Dat concludeert de Britse denktank Centre for Economics and Business Research (CEBR) zaterdag op basis van onderzoek. Volgens het bureau stoot China de Verenigde Staten in 2028, vijf jaar eerder dan aanvankelijk voorspeld, van de eerste plek op de economische wereldranglijst.

Volgens de economen van CEBR heeft de „vaardige beheersing van de pandemie” in China ertoe geleid dat de economie van het Aziatische land relatief harder groeit dan eerder verwacht, zeker in vergelijking met de rest van de wereld. China voerde aanvankelijk in grote delen van het land een zeer strikte lockdown in, waaronder in de provincie Wuhan. Wanneer het virus nu ergens de kop op duikt en verspreidt, neemt China weer strenge, plaatselijke lockdownmaatregelen. Op dit moment is het normale leven daardoor in grote delen van het land teruggekeerd.

In juni berekende het Internationaal Monetair Fonds (IMF) al dat het bruto binnenlands product (bbp) van de Verenigde Staten dit jaar vermoedelijk met 8 procent krimpt, met volgend jaar een inhaalslag van 4,5 procent groei. Het Chinese bbp daarentegen zou dit jaar met 1 procent groeien en volgend jaar ook nog extra stijgen, met 8,2 procent. Het IMF stelde de verwachting van de Chinese economie daarom ook bij. Deze zomer voorspelde het al dat China niet in 2031, maar in 2029 de Amerikaanse economie inhaalt. China haalde de economie van de eurozone begin vorig jaar al in.

Lees ook: Feesten, zingen, schreeuwen? In China kan het gewoon weer

Rode Kruis: al honderd mensen belden tijdens Kerst met hulplijn

Tijdens de Kerst hebben tot nu toe zo’n honderd mensen gebeld met de speciale hulplijn van het Rode Kruis. Normaal bellen er zo’n 35 mensen per dag. Het Rode Kruis schaalde de bezetting van de hulplijn tijdens Kerstmis op, omdat veel eenzame mensen door de coronaregels aan huis zijn gebonden.

Volgens een woordvoerder bellen er vooral personen met psychische klachten. „Mensen met autisme, borderline of depressie wiens klachten verergeren door de lockdown”, zegt de woordvoerder.

Volgens hem bellen er ook jongeren met zorgen en angsten over corona die andere mensen daar niet mee willen lastig vallen. „Door het luisterende oor van een van onze coaches verandert hun stemming. Het geeft ze rust.” De opschaling van de hulplijnen heeft vooral plaatsgevonden vanwege zorgen over jongeren. Eerder dit jaar bleek uit Rode Kruis-onderzoek dat bijna 70 procent van de 16 tot 30-jarigen opzag tegen de wintermaanden in coronatijd.

De hulplijn wordt ook gevonden door mensen met praktische hulpvragen. „Bijvoorbeeld mensen die in thuisquarantaine zitten en hulp nodig hebben met de boodschappen.” Het Rode Kruis beschikt over een netwerk van 85.000 mensen die in hun buurt eventueel een handje kunnen helpen.

Eerste dozen met vaccins verspreid over Europa

Vanuit de Pfizer-fabriek in Puurs in België zijn zaterdag de eerste koeldozen met vaccins verspreid over Europa. Veel landen beginnen vandaag of morgen al met het inenten van de bevolking tegen Covid-19. Ook in Nederland is de eerste lading met 10.000 vaccins vanochtend aangekomen. Ze worden voorlopig opgeslagen in de vriezers van Movianto in Oss.

Lees ook deze reportage over de Pfizer-fabriek: Pfizer maakt de kleine Belgische plaats Puurs groot

Japan weigert buitenlandse reizigers wegens nieuwe coronavariant

Japan weert vanaf komende maandag buitenlandse bezoekers om te voorkomen dat reizigers de nieuwe variant van het coronavirus met zich meebrengen. Dat hebben Japanse autoriteiten zaterdag bekendgemaakt, zo melden internationale persbureaus. Enkel reizigers met de Japanse nationaliteit of een geldige verblijfsvergunning mogen het eiland op. De maatregel blijft in ieder geval tot eind januari van kracht.

Staatsburgers en reizigers met een verblijfsvergunning mogen Japan wel inreizen, maar moeten bij binnenkomst een negatieve coronatest overleggen. Die mag niet langer dan 72 uur voor vertrek afgenomen zijn. Ook moeten deze reizigers bij aankomst in Japan twee weken in quarantaine.

Vrijdag werd bij reizigers uit Groot-Brittannië het eerste Japanse besmettingsgeval met de nieuwe virusvariant ontdekt. Deze variant is vermoedelijk veel besmettelijker dan de oorspronkelijke stam van het coronavirus. Verschillende landen sloten bij de ontdekking van de nieuwe virusstam in het Verenigd Koninkrijk en Zuid-Afrika de grenzen voor reizigers uit die landen, waaronder Nederland. Afgelopen dinsdag bepaalde de Nederlandse regering dat reizigers uit het VK en Zuid-Afrika weer welkom zijn, mits zij het bewijs van een negatieve coronatest overleggen.

De aankomsthal in Narita International Airport in Tokyo. Foto Issei Kato/Reuters

RIVM: 9.880 positieve testuitslagen op Tweede Kerstdag

Van Eerste Kerstdag op Tweede Kerstdag zijn 9.880 nieuwe positieve coronatests gemeld bij het RIVM. Dat zijn ruim 1.600 positieve testuitslagen minder dan een dag eerder, toen het RIVM 11.550 positieve coronatests rapporteerde. Daarnaast zijn op vrijdagmiddag en zaterdagochtend 49 mensen overleden aan het coronavirus. Een dag eerder waren dat nog 97 sterfgevallen.

Het is niet met zekerheid te zeggen of de daling in het aantal positieve coronatests ook betekent dat het virus zich minder snel verspreidt. Cijfers worden vaak met enige vertraging doorgegeven, zeker in het weekend en op de feestdagen. Daardoor kunnen schommelingen in de dagelijkse cijfers ontstaan. Ook de sterfgevallen worden vaak met enige vertraging doorgegeven, het betekent dus niet dat alle 49 coronapatiënten op vrijdagmiddag of zaterdagochtend overleden.

Op dit moment liggen 2.342 mensen opgenomen in het ziekenhuis als gevolg van Covid-19, 45 meer dan een dag eerder. Dat blijkt zaterdag uit cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding. Daarvan liggen 608 patiënten op de intensive care, en 1.734 op een andere afdeling. Op de IC’s zijn het afgelopen etmaal 42 personen opgenomen. Dat is nog altijd ruim meer dan de tien IC-opnames per dag die het kabinet nastreeft voor nieuwe versoepelingen van de coronamaatregelen mogelijk is.

Nieuwe coronavariant in Spanje opgedoken en Duitsland ontvangt eerste vaccins

  • Ook in Spanje is de nieuwe gemuteerde variant van het coronavirus aangetroffen. Het gaat om vier bevestigde gevallen in de buurt van Madrid, schrijft de Spaanse krant El Mundo. Eén van de patiënten was onlangs teruggekomen uit het Verenigd Koninkrijk en heeft waarschijnlijk drie familieleden besmet. Ook in Nederland, Duitsland, Frankrijk, Ierland en Japan werd de gemuteerde variant al aangetroffen die veel besmettelijker lijkt dan een eerdere versie van het coronavirus.
  • Net als in diverse andere Europese landen komen ook in Duitsland zaterdag de eerste Pfizer-vaccins aan. „Het is hier; het goede nieuws tijdens Kerst”, zei de minister van Volksgezondheid Jens Spahn tijdens een persconferentie, aldus persbureau AP. „Dit vaccin is de sleutel tot beëindigen van de pandemie.” Door heel Europa zijn vrachtwagens onderweg om landen van vaccins te voorzien. In Duitsland worden eerst tachtigplussers en zorgpersoneel ingeënt.
  • Bij een brand op een intensivecareafdeling van een Egyptisch ziekenhuis zijn zaterdag zeven coronapatiënten omgekomen. Vijf anderen raakten gewond. De brand brak uit in een ziekenhuis in Obour, ten noorden van Caïro. De oorzaak van de brand is nog niet bekend.
  • In Jordanië is een journalist opgepakt omdat hij een artikel publiceerde waarin hij beschreef hoe hoge regeringsambtenaren in het geheim zijn ingeënt vlak na de levering van de eerste coronavaccins. Volgens het ministerie van Volksgezondheid zouden de eerste Pfizer-vaccins pas eind januari in het land aankomen. Dat meldt persbureau AFP. Het Openbaar Ministerie verwijt de journalist de openbare orde te verstoren en „de veiligheid van het land in gevaar te brengen”. De Raad van Journalistiek in Jordanië laat in een reactie weten zijn arrestatie „te betreuren” en onmiddellijke vrijlating te eisen.

De Duitse minister Jens Spahn geeft zaterdag een persconferentie over het vaccinatieprogramma. Foto Andreas Gora/EPA

‘Anderhalvemetersamenleving’ ook woord van het jaar bij Onze Taal

Genootschap Onze Taal heeft het woord ‘anderhalvemetersamenleving’ uitgeroepen tot woord van het jaar 2020. Dat maakte directeur Vibeke Roeper zaterdag bekend bij radioprogramma De Taalstaat op NPO Radio 1. Ook de uitgever van het Dikke Van Dale-woordenboek riep het woord al uit tot woord van het jaar.

Volgens Onze Taal geeft anderhalvemetersamenleving „kernachtig weer hoe ons leven door de coronapandemie is beïnvloed”. Ieder jaar kiest Onze Taal een woord dat het jaar typeert en samenvat. De 23.000 leden van het genootschap mogen hierover hun stem uitbrengen.

Het woord ‘huidhonger’, waarmee het verlangen naar lichamelijke aanraking wordt bedoeld, werd tweede. ‘Hamsteren’ completeert het podium. Dat woord kreeg veel aandacht door de uitbeelding ervan door gebarentolk Irma Sluis tijdens een van de coronapersconferenties van premier Mark Rutte.

Ook in Frankrijk en Spanje zijn eerste vaccins geleverd

In verschillende Europese landen worden zaterdag de eerste doses vaccins geleverd vanuit de Pfizer-fabriek in België. In Spanje kwamen de eerste doses aan in de stad Guadalajara, op zo’n zestig kilometer van Madrid. Het is het eerste deel van de 350.000 vaccins die het land vanaf nu wekelijks verwacht. In een verpleeghuis in de Spaanse stad wordt zondag het eerste vaccin uitgedeeld.

Ook in de Franse hoofdstad Parijs kwamen zaterdagochtend de eerste 19.500 vaccins aan. „Dit is historisch, dit zijn de allereerste doses”, zei het hoofd van de apotheken in de stad tegen persbureau AFP. Ook Frankrijk begint zondag met vaccineren. Bewoners en medewerkers van verpleeghuizen worden als eerste ingeënt. In Nederlands kwamen zaterdagochtend in Oss onder politiebegeleiding de eerste vaccins aan.

Een van de eerste vaccins die zaterdag in Frankijk zijn aangekomen. Foto Stephane de Sakutin/AFP

Geen supermarktbezoek meer voor spelers Wolverhampton Wanderers

Voor de spelers van de Engelse voetbalclub Wolverhampton Wanderers wordt de bubbel de komende weken nog iets kleiner. De club heeft de supermarkt tot verboden gebied gemaakt, om te voorkomen dat spelers besmet raken met het coronavirus. Ook de overige gezinsleden mogen geen boodschappen meer doen.

„Wij doen dit om onszelf te beschermen”, zegt de Portugese coach Nuno Espirito Santo in gesprek met de BBC. Wolves-spelers kregen vanaf het begin van de coronapandemie voedselpakketten van het keukenpersoneel mee voor thuis, zodat zij zelf zo min mogelijk op stap zouden hoeven. Met een afname van het aantal besmettingen namen de bezoekjes aan winkels weer toe, maar dat wil de club nu niet meer.

In Engeland is dit seizoen tot nu toe een duel afgelast vanwege coronabesmettingen. Dat was begin december de wedstrijd tussen Aston Villa en Newcastle United, nadat bij die laatste club een coronauitbraak had plaatsgevonden. In de Premier League zijn op dit moment alleen beperkt toeschouwers toegestaan bij thuiswedstrijden van Liverpool en Everton.

Tienduizend Pfizer-vaccins aangekomen bij Movianto in Oss

De eerste lading van tienduizend Pfizer-coronavaccins is zaterdag aangekomen in Nederland. Rond half negen reed een bestelbusje met daarin de vaccins onder politiebegeleiding het bedrijventerrein van Movianto in Oss, meldt Omroep Brabant. De vaccins zijn afkomstig uit de Pfizer-fabriek in het Belgische Puurs, op zo’n 20 kilometer onder Antwerpen.

De vaccins worden voorlopig opgeslagen in de vriezers bij Movianto. De gemeente Oss liet eerder deze maand weten dat het RIVM en het ministerie van Volksgezondheid voor het bedrijf gekozen hebben, omdat het gespecialiseerd is in de opslag en vervoer van geneesmiddelen. Movianto heeft ervaring met transport en logistiek bij vaccinatieprogramma’s, want het verzorgt jaarlijks de bevoorrading voor de landelijke griepvaccinatie.

Als alles volgens het plan van het ministerie van VWS verloopt, dan wordt de eerste persoon op 8 januari met het vaccin ingeënt. Het vaccin van Pfizer en BioNTech werd maandag goedgekeurd door de Europese geneesmiddelenautoriteit EMA.

De 1e lading met 10.000 BioNTech/pfizer-vaccins is aangekomen in Nederland en opgeslagen in de supervriezers. De komende weken volgen meer leveringen. Vanaf 4 januari worden de eerste uitnodigingen verstuurd. De vaccinatie start 8 januari 2021.

Lees meer: https://t.co/XUYDvpXo1U pic.twitter.com/Kpo0n7yUo8

— Ministerie van VWS (@MinVWS) December 26, 2020


De vriezers waarin de vaccins worden opgeslagen voor gebruik. Foto Robin van Lonkhuijsen/ANP

Besmettelijkere variant verspreidt zich verder binnen en buiten Europa

De nieuwe besmettelijkere variant van het coronavirus is ook in Frankrijk opgedoken, meldden de Franse autoriteiten vrijdagavond laat. De besmette persoon is een Fransman die in Groot-Brittannië woont. Hij is in de stad Tours, in het midden van Frankrijk, in thuisisolatie is gegaan. Hij kwam op 19 december uit Londen en werd twee dagen later positief getest in een ziekenhuis, maar hij vertoont geen ziekteverschijnselen.

Eerder op Eerste Kerstdag maakte Ierland bekend dat ook daar het gemuteerde virus is aangetroffen. Buiten Europa werd vrijdag in Japan en Libanon melding gedaan van de besmettelijkere variant.

De tot mogelijk 70 procent besmettelijkere variatie werd onlangs voor het eerst ontdekt in Engeland. Volgens Britse wetenschappers zijn er vooralsnog geen aanwijzigingen dat de variant dodelijker is of mensen zieker maakt. Veel landen hebben beperkingen opgelegd aan reizigers uit het Verenigd Koninkrijk om verspreiding van de gemuteerde versie van het coronavirus tegen te gaan.

In Nederland is de nieuwe variant inmiddels bij drie mensen aangetroffen. Op Eerste Kerstdag werd een geval bij een patiënt in de regio Rotterdam-Rijnmond geconstateerd.

Dit was het belangrijkste nieuws van Eerste Kerstdag

Welkom in dit blog, waarin NRC de belangrijkste ontwikkelingen rond Covid-19 bijhoudt. Dit was het belangrijkste nieuws van vrijdag 25 december: