Van ‘historisch’ tot ‘cynisme en roekeloosheid’, dit schrijven de Britse media over het handelsakkoord

Het principeakkoord dat de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk donderdag sloten, wordt druk becommentarieerd door de Britse pers - en tekent de sterke verdeeldheid in het VK. Tabloid The Daily Mirror spreekt van een „ambitieus” en „historisch akkoord”, maar waarschuwt dat de onderhandelingen tussen het VK en de EU verre van afgelopen zijn. Volgens het dagblad zit „the devil in the details”, waarmee het akkoord nog voor veel gedoe tussen de twee partijen kan zorgen.

Politiek verslaggever van tabloid The Sun Trevor Kavanagh stelt dat wat voor een booby traps er ook in de kleine lettertjes te vinden zijn, het VK eindelijk vrij is om als onafhankelijke, soevereine staat handel te drijven. Zijn collega van de BBC, Katya Adler, stelt juist dat het akkoord voor Johnson „een soort wedergeboorte voor het VK” betekent, terwijl de onderhandelingen voor de EU vooral „een kwestie van schadebeperking” waren.

The Guardian rekent het Johnson vooral aan dat hij de kans op géén handelsakkoord zo dichtbij heeft laten komen. Volgens de krant zagen alleen „onverantwoordelijke demagogen” en „bluffende buitenbeentjes” een no deal als serieuze optie. Met zijn „cynisme en roekeloosheid” zou de premier het VK op de rand van rampspoed hebben gebracht.

Tom Peck, politiek columnist bij The Independent, stelt dat het handelsakkoord de „gruwelijke realiteit” van de Brexit niet verandert. Dat de onderhandelingen in de nasleep van de uittreding zo moeizaam verliepen, is volgens hem te danken aan conservatieve politici die de „botte eenvoud” van de „zinloze Brexit” niet konden of wilden inzien.

Twitter avatar IndyVoices Independent Voices The horrific reality of Brexit hasn’t changed in four years – this deal won’t alter that | @tompeck https://t.co/JQrHPirPby
Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Het handelsakkoord, the day after. Hoe gaat Brexit nu verder?