Bomexplosie veroorzaakt grote schade in stadscentrum Nashville

Voertuig Vroeg in de ochtend ontplofte een camper die geparkeerd stond in het centrum van de hoofdstad van Tennessee. De politie ging als snel uit van een „opzettelijke daad”.
In de buurt van waar de ontploffing plaatsvond, is een auto in brand gevlogen.
In de buurt van waar de ontploffing plaatsvond, is een auto in brand gevlogen. Foto Andrew Nelles/Tennessean.com/Reuters

Nashville, hoofdstad van de Amerikaanse staat Tennessee, is op Eerste Kerstdag opgeschrikt door een ontploffing in het centrum van de stad. In de vroege ochtend (lokale tijd) explodeerde een voertuig: er lag een bom in een camper, stelt de politie. De autoriteiten spraken al snel na de explosie van een „opzettelijke daad”. Voor zover bekend zijn drie gewonden naar een ziekenhuis in de buurt gebracht; geen van hen verkeert in levensgevaar.

Volgens politiechef John Drake zijn tussen het puin mogelijk menselijke resten aangetroffen. Er wordt nog onderzocht of het daadwerkelijk om menselijke resten gaat, en of deze van de dader of een slachtoffer zijn. Drake zei dat er vooralsnog geen dodelijke slachtoffers zijn gevallen.

Waarschuwing vooraf

Het ontplofte voertuig stond geparkeerd in de buurt van een bankgebouw in het centrum van de Amerikaanse stad. Een agent zou bij de camper vijftien minuten vantevoren de boodschap hebben gehoord - die via een opname werd afgespeeld - dat daar een explosief in lag. Door de explosie vlogen andere auto’s in brand of raakten beschadigd.

Er is ook schade aan gebouwen, tot negen blokken verwijderd van de plek van de explosie. Gevels van vooral oudere gebouwen zijn ingestort of raakten zwaarbeschadigd. En tot ver in de omgeving sneuvelden ruiten. Na de ontploffing was een grote donkere rookpluim te zien. Door de explosie ontstonden ook communicatieproblemen; om die reden heeft de Amerikaanse federale luchtvaartautoriteit tijdelijk vluchten vanaf de internationale luchthaven van Nashville stilgelegd.

Een bewoner vertelt aan televisieomroep CNN: „Overal lagen omgevallen bomen, glas dat uit ramen was gesprongen (…) Er is niets over van [de getroffen straat] Second Avenue”.

Noodtoestand

Burgemeester John Cooper van Nashville heeft bewoners gewaarschuwd niet naar het stadscentrum te komen en heeft de noodtoestand uitgeroepen. Die blijft tot zeker zondag van kracht. De lokale nieuwszender News Channel 5 meldt dat straten in een wijde omtrek rond het getroffen gebied uit voorzorg waren afgezet. Er werd gezocht naar andere explosieven.

Volgens een woordvoerder van de lokale politie was de explosie „behoorlijk heftig”. Er is een „grootschalig onderzoek” ingesteld. Hoewel de autoriteiten tot dusver aannemen dat er opzet in het spel was, is er nog geen verklaring over een mogelijk motief naar buiten gebracht. Het onderzoek naar de toedracgt is in handen van de FBI. Huidig president Donald Trump en aankomend president Joe Biden zijn op de hoogte gebracht van de gebeurtenissen.

De lokale zender News Channel 5 toont luchtbeelden waarop te zien hoe wijdverspreid de schade is:

Twitter avatar NC5 NewsChannel 5 Here’s a look at Second Avenue from Sky5 after police say a vehicle exploded early Friday morning. https://t.co/f1i4QWgjIr https://t.co/kL1bEkrF6C