Waarschijnlijk wéér nieuwe coronavariant aangetroffen, nu in Nigeria

Het Wereldvoedselprogramma helpt mensen in de Nigeriaanse stad Lagos die lijden onder de gevolgen van corona.
Het Wereldvoedselprogramma helpt mensen in de Nigeriaanse stad Lagos die lijden onder de gevolgen van corona. Foto Pius Utomi Ekpei/AFP

Na in het Verenigd Koninkrijk en Zuid-Afrika lijkt ook in Nigeria een nieuwe variant van het coronavirus te zijn aangetroffen. Dat heeft de overkoepelende Afrikaanse zorgautoriteit CDC donderdag bekendgemaakt, aldus persbureau Reuters. Wel is verder onderzoek nodig om duidelijk te krijgen hoe deze zich precies verhoudt tot bekende coronavarianten.

Volgens het CDC heeft het aangetroffen virus zich anders ontwikkeld dan de varianten die in Zuid-Afrika en het VK zijn gevonden. Die twee zijn beide waarschijnlijk besmettelijker dan het coronavirus dat zich begin dit jaar over de wereld verspreidde. Meerdere landen hebben vanwege deze mutaties de afgelopen weken nieuwe reisrestricties opgelegd, met name aan reizigers uit het Verenigd Koninkrijk.

De Nigeriaanse variant is vooralsnog bij twee patiënten vastgesteld. Bij een van hen dateerde het monster uit augustus. Uit uitgebreider onderzoek zal moeten blijken in hoeverre deze variant lijkt op de Zuid-Afrikaanse en Britse mutatie en vatbaar is voor reeds ontwikkelde vaccins, aldus de Afrikaanse zorgautoriteit.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Opnieuw meer coronapatiënten in ziekenhuizen, IC-bezetting daalt