Visrechten zijn struikelblok in de onderhandelingen

Visrechten vormen het belangrijkste struikelblok tijdens de onderhandelingen tussen Brussel en Londen. Zonder overeenkomst mogen vissers uit de Europese Unie niet meer in Britse wateren vissen. Dinsdag deed de Britse premier Boris Johnson een voorstel om de Europese visquota’s in Britse wateren met 35 procent te laten afnemen. Dit bod ligt nog ver af van de 25 procent die EU-onderhandelaar Michel Barnier eerder had genoemd maar is wel degelijk een tegemoetkoming. Johnson wilde in eerste instantie dat er 60 procent minder zou worden gevist door EU-vissers.

In het Franse Boulogne-sur-Mer, de grootste vissershaven van Frankrijk, hopen vissers vurig op een handelsdeal met het VK. „Zonder Britse wateren weet ik niet hoe ik ga overleven.”

Lees verder: Mooiste kerstcadeau voor de vissers? Een Brexit-deal Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Boris Johnson geeft in de loop van donderdag persconferentie