Ruim 6.000 vrachtwagens vast voor Kanaaltunnel, wachten in VK op coronatest

Files voor de Kanaaltunnel in de Engelse plaats Dover.
Files voor de Kanaaltunnel in de Engelse plaats Dover. Foto Justin Tallis/AFP

Een greep uit het coronanieuws van over de grens:

  • In het Verenigd Koninkrijk staan donderdag nog ruim zesduizend vrachtwagenchauffeurs vast die via de Kanaaltunnel naar Frankrijk proberen te komen, meldt de BBC. Onder hen bevinden zich volgens persbureau ANP tientallen Nederlanders. Zij kunnen Engeland alleen uit als zij negatief getest zijn. Waarschijnlijk duurt het nog dagen voordat iedereen getest is en een deel van de wachtende vervoerders zal kerst dan ook niet thuis kunnen vieren. Voor eten en drinken zijn de chauffeurs afhankelijk van eigen voorraden en enkele foodtrucks van de Britse overheid. Door de frustraties zijn opstootjes ontstaan met de politie. De grens werd zondag gesloten vanwege de nieuwe, zeer besmettelijke variant van het coronavirus in het VK.
  • In Denemarken zijn 33 besmettingen aangetroffen met de besmettelijke coronavariant die het VK teistert. Volgens het Deense RIVM is de virusmutatie vooralsnog gevonden in 0,4 procent van de tests die zijn afgenomen tussen 14 november en 14 december. Dit percentage staat nog niet vast. Pas een op de zeven tests is geanalyseerd. Volgens de onderzoekers betekent dit dat de nieuwe variant zich verspreidt in Denemarken, maar voorlopig op een laag niveau. Denemarken laat, net als meerdere andere landen, geen vluchten meer toe vanuit het VK.
  • Premier Benjamin Netanyahu heeft donderdag een lockdown aangekondigd om een derde coronagolf in Israël te voorkomen. Dat meldt de Israëlische krant Haaretz donderdag. Het wordt de derde nationale sluiting voor het Midden-Oosterse land. De lockdown gaat zondagmiddag in en duurt in principe twee weken. Inwoners mogen gedurende die periode niet verder dan één kilometer van hun huis reizen of bij anderen naar binnen. In Israël is het aantal besmettingen de afgelopen weken gestaag opgelopen. Een aantal van de besmette personen heeft de nieuwe variant opgelopen. Drie van hen zouden in het VK zijn geweest.
Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Nationaal Aftelmoment gaat tóch door, maar in Johan Cruijff Arena