Brexit

Geen Erasmus-uitwisselingen meer voor Britse studenten

Na maanden van onderhandelingen tussen het VK en de EU is donderdag een handelsakkoord gesloten over handelsrelatie na de overgangsperiode van de Brexit. Volg het laatste nieuws en reacties daarop in dit blog.

We sluiten dit blog

We sluiten dit Brexitblog, dat terugblikt op de dag waarop het handelsakkoord tussen de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk na maandenlang onderhandelen werd gepresenteerd.

Lees het nieuwe Brexitblog hier: The Day After, hoe gaat de Brexit nu verder?

Geen Erasmus-uitwisselingen meer voor Britse studenten

Britse studenten kunnen onder het principeakkoord dat vandaag is aangekondigd niet meer via het Erasmus-programma op uitwisseling naar de lidstaten van de Europese Unie. De Britse regering en de Europese Unie konden het niet eens worden over de kosten van het Erasmus-lidmaatschap, waarna het Verenigd Koninkrijk heeft besloten helemaal niet meer mee te doen.

Voorzitter Vivienne Stern van koepelorganisatie Universities UK International noemt het besluit tegenover The Guardian „zeer teleurstellend” maar niet onverwacht. De Schotse premier (en Brexit-criticus) Nicola Sturgeon is kritischer. Zij zegt dat de Britse regering zich schuldig maakt aan „cultureel vandalisme” omdat zij jonge mensen kansen zou ontnemen.

Het Erasmus-programma bestaat sinds 1987 en is ironisch genoeg bedacht in het Britse Sussex. Via het programma kunnen studenten een semester studeren of stage lopen in een ander Europees land. Ieder jaar gaan ongeveer 15.000 Britten via het programma een tijdje naar het buitenland.

De campus van Oxford University. Foto Matthew Childs/Reuters

Vernoemd naar Turing
Begin dit jaar beloofde premier Boris Johnson nog dat het Verenigd Koninkrijk aangesloten zou blijven bij Erasmus. Eerder vandaag bevestigde hij echter dat dit toch niet het geval is. Hij zei dat het Verenigd Koninkrijk financieel benadeeld zou worden als het lid zou blijven omdat er meer Europese studenten naar het VK zouden willen komen dan andersom.

In plaats van Erasmus heeft de premier een eigen programma beloofd, waarin samengewerkt zal worden met „de beste universiteiten ter wereld”. Volgens Stern zullen er beurzen beschikbaar worden gesteld voor studenten en andere jonge mensen. Het programma moet ook armere mensen de kans moet geven een tijdje naar het buitenland te gaan. Zij benadrukt dat de vervanger voor het Erasmus-programma „ambitieus en volledig gesubsidieerd” moet zijn. Hoe het er precies uit zal zien, blijft nog even onduidelijk. De naam is al wel bekend: het programma wordt vernoemd naar de Britse computerpionier Alan Turing.

Lees ook dit stuk uit 2019: Universitaire Brexit verstoort onderzoek en treft vooral Britten

Dit moet nog gebeuren voor het handelsakkoord definitief is

Deze stappen moeten nog worden doorlopen voor het handelsakkoord tussen het VK en de EU definitief is:

  • De individuele lidstaten moeten akkoord gaan met de overeenkomst. De nationale parlementen zullen debatteren over de deal (in Nederland naar verwachting volgende week), maar hoeven formeel niet in te stemmen. Als de regering van een lidstaat akkoord is, ondertekent de minister van Buitenlandse Zaken de overeenkomst.
  • Het Britse parlement komt volgende week woensdag terug van kerstreces en gaat dan debatteren en stemmen over het conceptakkoord. Hier worden geen problemen verwacht: oppositiepartij Labour heeft al gezegd voor te stemmen.
  • Voor of op 31 december zal de overeenkomst alvast voorlopig in werking treden.
  • Begin 2021 stemt het Europees Parlement formeel over de handelsovereenkomst.
  • Tot slot krijgt de Europese Commissie het verdrag voorgelegd en neemt zij het uiteindelijke besluit om akkoord te gaan.

Labour-partij belooft vóór handelsakkoord te stemmen

Oppositiepartij Labour zal instemmen met het principeakkoord dat de Britse regering heeft gesloten met de Europese Unie. Dat heeft partijleider Keir Starmer bekendgemaakt. „Labour accepteert deze deal en zal vóór stemmen”, aldus de politicus. Hij stelt dat een handelsovereenkomst in het belang van het Britse volk en de Britse bedrijven is en noemt het „buitengewoon onverantwoordelijk” dat de regering van Boris Johnson overwoog zonder handelsakkoord uit de Europese Unie te treden.

In een video waarin hij zich richt tot zijn mogelijke kiezers zegt Starmer te begrijpen dat de Britten moe zijn van de „eindeloze onderhandelingen en het politieke gekibbel”. Hij zegt dat er nu weer ruimte moet komen voor politici om te praten over „dingen die belangrijk zijn voor u en uw familie”.

Brits parlement stemt volgende week over akkoord

Beide kamers van het Britse parlement komen volgende week woensdag terug van kerstreces om te debatteren en stemmen over het vandaag gesloten principeakkoord tussen het VK en de EU. De voorzitters van het Lagerhuis en het Hogerhuis hebben een verzoek van de regering daarvoor ingewilligd, maken ze zojuist bekend.

Op de planning staat eerst het debat in het Lagerhuis over goedkeuring van het handelsakkoord, om 10.30 uur (Nederlandse tijd). Als het Lagerhuis instemt, is vervolgens om 13.00 uur de beurt aan het Hogerhuis.

Twitter avatar HouseofCommons UK House of Commons The Speaker has granted a request from the Government to recall the House at 9.30 on 30 December 2020 for MPs to debate legislation to give effect to the Agreement with the EU in UK law.

Brexiteer Farage en voormalig premiers Cameron en May reageren

Het principehandelsakkoord van het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie is volgens Brexiteer van het eerste uur Nigel Farage „niet perfect”. Desalniettemin spreekt hij van een „belangrijk moment” en „een eerbetoon aan de gewone mannen en vrouwen die in opstand kwamen tegen het establishment van Westminster en wonnen”.

Ook andere Britse politici die nauw betrokken waren bij de Brexit hebben gereageerd. De voormalige premier Theresa May, die in 2016 regeringsleider werd nadat haar partijgenoot David Cameron opstapte vanwege de uitslag van het Brexitreferendum, spreekt over „zeer welkom nieuws”. Volgens haar zorgt het akkoord ervoor dat de handel op gang zal blijven. May onderhandelde zelf ook maandenlang over een Brexitdeal, maar moest na meerdere nederlagen in het Lagerhuis in mei 2019 opstappen.

Ook Cameron heeft gereageerd. „Het is fijn om een lastig jaar af te sluiten met wat positief nieuws”, aldus de ex-premier. Hiermee doelt hij vermoedelijk op de langdurige onderhandelingen met de EU en de coronacrisis. Het handelsakkoord is volgens de politicus „zeer welkom en een cruciale stap bij de opbouw van een nieuwe relatie met de Europese Unie”.

Brancheverenigingen ‘opgelucht’ met duidelijkheid die deal brengt

Nederlandse brancheverenigingen zijn opgelucht dat met het handelsakkoord tussen het Verenigd Koninkrijk en de EU een einde is gekomen aan een tijd van onzekerheid. Tegelijkertijd waarschuwen ze dat de gevolgen van de Brexit vanaf januari 2021 voelbaar zullen zijn, onder meer als gevolg van douaneformaliteiten.

Volgens VNO-NCW en MKB-Nederland is met de deal „een deel van de uittredingsproblematiek ondervangen” en zijn de „belangrijkste twistpunten” opgelost. Tegelijkertijd zal de handel vanaf 1 januari „een stuk moeilijker worden, met extra kosten aan de grens”, aldus de ondernemersorganisaties. De werkelijke kosten van de Brexit zullen echter pas volgend jaar duidelijk worden, waarschuwen ze.

De Nederlandse kottervissers zijn „opgelucht” dat er een akkoord is en dat ze toegang houden tot de Britse wateren, aldus branchevereniging VisNed. Tegelijkertijd zijn ze „zeker niet blij met de gesloten deal”, zegt directeur Pim Visser. Volgens hem krijgen de Britse vissers een deel van de Europese visquota toegekend in ruil voor de toegang van Europese vissers in Britse wateren. Volgens Visser krijgen de Britten „elk jaar duizend ton tong, wat schol en kabeljauw, maar ook veel haring en makreel”.

Havenbedrijf Rotterdam zegt eveneens dat het goed is dat er nu eindelijk meer duidelijkheid is, maar waarschuwt dat bedrijven zich niettemin moeten voorbereiden. Vanaf 1 januari zullen voor vervoer naar het Verenigd Koninkrijk „douaneformaliteiten” gelden, aldus het havenbedrijf. De Rotterdamse haven zegt al ruim twee jaar samen met onder andere Rijkswaterstaat en de Douane voorbereidingen te treffen om het goederentransport naar Britse havens zo soepel mogelijk te laten verlopen. Het bedrijf waarschuwt chauffeurs dat zij hun ladingen voortaan digitaal moeten aanmelden om toegang te krijgen tot de terminals van de haven.

Transport en Logistiek Nederland zegt ook opgelucht te zijn dat er door het akkoord een einde is gekomen aan de onzekerheid „in deze onzekere tijd”. De sectorvertegenwoordiging zegt zich nog in de overeenkomst te gaan verdiepen, maar dat in ieder geval duidelijk is dat iedereen in de transportketen zich moet voorbereiden op de douaneformaliteiten. „Uiteindelijk is de keten niet sterker dan de zwakste schakel: als één partij zich niet heeft voorbereid, kom je met de vrachtwagen niet langs de douane en mis je alsnog letterlijk de boot.”

Pulsvissers op de Noordzee. Foto Niels Wenstedt/ANP

De drie pijlers van de handelsovereenkomst

Een samenvatting van de handelsovereenkomst is alvast gepubliceerd op de website van de Europese Commissie. De deal bestaat uit drie „pijlers van samenwerking”. Hieronder zetten we kort uiteen wat er onder de drie pijlers valt:

  • Een vrijhandelsovereenkomst - Alle afspraken over transport en handel, waaronder de afspraak dat er geen invoerheffingen komen voor alle producten die aan de gezamenlijk overeengekomen voorwaarden voldoen.
  • Veiligheidsafspraken - De manier waarop het VK en de EU gaan samenwerken op het gebied van wet- en ordehandhaving en rechtspraak. De twee partijen beloven vooral samen te werken tegen grensoverschrijdende criminaliteit en terrorisme.
  • Details over de uitvoering en naleving van de deal - Er wordt een Gezamenlijke Partnerschapsraad opgericht die erop toeziet dat de overeenkomst wordt nageleefd en waar eventuele conflicten overlegd kunnen worden. Ook mogen de EU en het VK geen subsidies gaan verstrekken waardoor oneerlijke concurrentie kan ontstaan.

Buitenlandbeleid, grensbeveiliging en defensie komen niet in het verdrag voor „aangezien het Verenigd Koninkrijk hierover niet wilde onderhandelen”, schrijft de Europese Commissie. Dit betekent dat er per 1 januari in principe geen gezamenlijke diplomatieke acties meer komen, zoals het opleggen van sancties.

EU-regeringsleiders reageren opgelucht op nieuws over principeakkoord

Ondertussen stromen de reacties van EU-regeringsleiders binnen, die zich allen positief uitlaten over de totstandkoming van een akkoord. De Franse president Emmanuel Macron zegt dat de „Europese eenheid en vastberadenheid” hun vruchten hebben afgeworpen en dat de deal „onze burgers, onze vissers en onze producenten” zal beschermen. Premier Mark Rutte (VVD) spreekt van „uitstekend nieuws”, maar laat zich nog niet uit over de inhoud van het akkoord.

Twitter avatar EmmanuelMacron Emmanuel Macron L’unité et la fermeté européennes ont payé. L’accord avec le Royaume-Uni est essentiel pour protéger nos citoyens, nos pêcheurs, nos producteurs. Nous nous assurerons que c’est bien le cas. L’Europe avance et peut regarder vers l’avenir, unie, souveraine et forte.
Twitter avatar MinPres Mark Rutte Uitstekend nieuws dat na moeilijke onderhandelingen een akkoord is bereikt over een nieuw partnerschap tussen EU en VK. Dat is van groot belang voor ons allemaal. We gaan het nu goed bestuderen. Mijn complimenten voor het onverzettelijke werk van @MichelBarnier en @vonderleyen.

EU-ambassadeurs komen morgenochtend bijeen

Vrijdag om 10.30 uur komen de EU-ambassadeurs bijeen om het akkoord te bespreken, heeft een woordvoerder van het comité van ambassadeurs zojuist bekendgemaakt. EU-onderhandelaar Barnier zal hen bijpraten over het verloop van de onderhandelingen.

Alle lidstaten van de EU moeten nog instemmen met het principeakkoord voor het geratificeerd kan worden. Het is nog de vraag of dat zal gebeuren voor 1 januari, als de transitieperiode formeel afloopt. De kans is groot dat Europese lidstaten daarom nog deze week instemmen met een ‘voorlopige toepassing’, waarmee de nieuwe afspraken alvast vanaf 1 januari zullen gaan gelden.

Twitter avatar SFischer_EU Sebastian Fischer ‼️#BrexitDeal: Following announcements by @vonderleyen & @BorisJohnson, the 🇩🇪 EU Council Presidency has just convened a #COREPER meeting for tomorrow 10.30am. EU Ambassadors will start reviewing the 🇪🇺🇬🇧-agreement. @MichelBarnier will brief on the negotiations. #ChristmasCoreper

Merkel: Duitsland zal snel oordeel vellen over inhoud principeakkoord

Duitsland zal snel met een reactie komen op de afspraken in het principeakkoord voor de handelsrelatie tussen de EU en het Verenigd Koninkrijk. Dat heeft bondskanselier Angela Merkel zojuist gezegd, meldt persbureau Reuters. „De federale overheid zal de tekst van de overeenkomst nauwkeurig bestuderen. Maar we beginnen niet vanaf het nulpunt. De commissie heeft de lidstaten tijdens de onderhandelingsperiode continu op de hoogte gehouden”, aldus de bondskanselier.

Ook zei ze ervan uit te gaan dat er een „goed resultaat” is bereikt, schrijft persbureau AFP. „Met dit akkoord leggen we de basis voor het volgende hoofdstuk van onze onderlinge relatie.” „Het Verenigd Koninkrijk zal een belangrijke partner blijven van Duitsland, de Europese Unie en heel Europa.” Het Duitse kabinet zal de inhoud van de deal op 28 december bespreken.

Johnson: goede deal voor heel Europa

Premier Johnson vervolgt zijn toespraak: „De onderhandelingen met de Europese partners waren fel maar ik denk dat het een goede deal is voor heel Europa. Het is niet slecht om een dynamisch en tevreden VK op de drempel te hebben staan.”

Wat precies de voorwaarden en afspraken van de deal zijn, is nog niet duidelijk. Er wordt door de journalisten van BBC gesproken over zeker tweeduizend pagina’s met details die nog vrijgegeven moeten worden zodat de media deze kunnen bestuderen. Volgens Johnson gaat het echter om „slechts vijfhonderd pagina’s”.

Johnson is in elk geval al duidelijk over hoe de overeenkomst volgens hem moet worden bekeken: „We worden een hernieuwde en werkelijk onafhankelijke natie.”

„Boven alles”, zei Johnson, „biedt de deal zekerheid. Zekerheid voor de luchtvaart, over de grenzen, voor iedereen die op ons rekent om ons veilig te houden.” Verder profiteren volgens hem het zakenleven, waaronder de Britse visserij, de auto-industrie en vele andere sectoren van de deal. „We gaan gigantische hoeveelheden vis kunnen eten en vangen”.

Archiefbeeld van premier Johnson in Londen. Foto Mary Turner/AFP

Sturgeon: Akkoord maakt niet goed wat Brexit ons afneemt

De Schotse premier Nicola Sturgeon benadrukt in een eerste reactie dat haar land nooit voorstander is geweest van de Brexit. Geen enkel akkoord zal volgens haar goedmaken wat de „Brexit van ons afneemt”. Ook kijkt ze vast vooruit naar de verkiezingen in mei, waarbij ze hoopt herkozen te worden en dan een nieuw referendum kan uitschrijven over de onafhankelijkheid van Schotland van het VK.

Twitter avatar NicolaSturgeon Nicola Sturgeon Before the spin starts, it’s worth remembering that Brexit is happening against Scotland’s will. And there is no deal that will ever make up for what Brexit takes away from us. It’s time to chart our own future as an independent, European nation.

Johnson: grootste handelsdeal tot nu toe

Premier Boris Johnson heeft zich zojuist enthousiast uitgesproken over de bereikte handelsdeal waarvan de afspraken op 1 januari moeten ingaan. Hij prees de „Canada-style” deal „ter waarde van 660 miljard pond per jaar”, die „banen beschermt” en invoertarieven voorkomt. „Het is de grootste handelsovereenkomst tot nu toe”, aldus de premier.

„De Britse wetten worden enkel nog gemaakt door het Britse parlement”, zei Johnson. „De jurisdictie van het Europese hof komt ten einde. We kunnen nu innoveren zoals we willen.”

Minister Blok noemt handelsdeal ‘belangrijke mijlpaal’, gaat teksten bestuderen

Minister van Buitenlandse Zaken Stef Blok (VVD) noemt de deal tussen de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk een „belangrijke mijlpaal”. Hij dankt de onderhandelingsteams voor „hun onvermoeibare inzet”. Blok benadrukt dat de onderhandelingen „moeilijk en uniek” waren.

De komende dagen zal Nederland, net als de andere EU-lidstaten en het Europees Parlement, zich over de conceptteksten buigen. „Hierbij zal speciale aandacht uitgaan naar de afspraken over een gelijk speelveld tussen de EU en het VK, de toegang van Nederlandse vissers tot de Britse wateren en de governance van het akkoord”, aldus Blok. Hij benadrukt dat er slechts beperkte tijd is voor deze fase, gezien de overgangsperiode op 31 december afloopt.

Twitter avatar ministerBlok Stef Blok Akkoord over het nieuwe partnerschap tussen de 🇪🇺 en 🇬🇧 een belangrijke mijlpaal! Dank aan @MichelBarnier, @vonderleyen & hun teams voor hun onvermoeibare inzet. We gaan de conceptteksten nauwkeurig bestuderen en bereiden een reactie voor aan de Kamer.
https://t.co/kzZQnMf1gj https://t.co/tbdCBzKUys

‘The deal is done’, schrijft premier Boris Johnson

Het wachten is nog op de persconferentie waarin premier Boris Johnson zich uitspreekt over het handelsakkoord. Die kan nu elk moment beginnen. Op Twitter laat Johnson alvast een glimp zien van de sfeer aan de Britse zijde:

Barnier: de klok tikt niet meer

„De klok tikt niet meer.” Dat zei Michel Barnier zojuist tijdens de persconferentie. De afgelopen maanden gebruikte de onderhandelaar deze beeldspraak geregeld om druk te zetten op de onderhandelingen: de deadline van 31 december kwam steeds dichter bij. Op die datum loopt de overgangsperiode van de Brexit af.

Von der Leyen: tevreden en opgelucht na lange onderhandelingen

Voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen stelt „tevreden en opgelucht” te zijn nu de onderhandelingen over een handelsakkoord met het Verenigd Koninkrijk voorbij zijn. Ze stelde tijdens de persconferentie dat de Britten „strenge maar goede onderhandelingspartners” waren. Ook zei ze dat de Europese Unie en het VK „schouder aan schouder” zullen blijven staan.

Daarna nam onderhandelaar Michel Barnier het woord. Hij sprak over een „dag van opluchting”. Hij benadrukte dat er grote veranderingen zullen plaatsvinden, nu het Verenigd Koninkrijk uit de interne markt treedt. Hij benadrukte dat de beide partijen de afgelopen tijd „zeer uitdagende onderhandelingen” hebben gevoerd en het proces nog niet voorbij is. „Dit is het moment voor de Raad en het Europees Parlement om de overeenkomst te analyseren, voordat ze groen licht geven.”

Von der Leyen tijdens haar toespraak. Foto Francisco Seco/Reuters

Von der Leyen: er is een handelsakkoord bereikt met Verenigd Koninkrijk

Het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie zijn tot een overeenkomst gekomen over de handelsrelatie na de overgangsperiode van de Brexit. Dat heeft voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen zojuist bekendgemaakt.

Principeakkoord lijkt gesloten, om 15.55 uur persconferentie

Om 15.55 uur vindt een persconferentie plaats waarin meer bekendgemaakt zal worden over een mogelijk principeakkoord tussen het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie. De persconferentie is live te volgen op de website van de Europese Commissie. EC-voorzitter Ursula von der Leyen en hoofdonderhandelaar Michel Barnier zullen spreken tijdens de conferentie.

Een demonstrant voor Downing Street eerder vandaag. Foto Victoria Jone/PA Wire

Britse kranten vanochtend optimistisch over aankomende deal

Het ophanden zijnde handelsakkoord domineerde vanochtend ook de voorpagina’s van de Britse pers. Bijna alle kranten verwachten dat de deal na maanden overleg nu daadwerkelijk gesloten kan worden. The Financial Times sprak over „zeldzaam optimistische stemming aan beide zijden” en volgens The Guardian was een deal „binnen handbereik”.

The Daily Mail pakte uit door paginagroot een opgewekte Boris Johnson af te drukken die „op het punt staat een cadeau te geven waar we zo lang op hebben gewacht”. En volgens The Daily Telegraph is Johnson „klaar om een deal te sluiten”.

Twitter avatar FinancialTimes Financial Times Just published: front page of the Financial Times international edition Thursday December 24 https://t.co/D3rWqKZzmd https://t.co/ggPQIrVYzy

 

Twitter avatar guardian The Guardian Guardian front page, Thursday 24 December 2020: Brexit deal in ‘touching distance’, says No 10 https://t.co/lQJa2a32AU

 

 

Twitter avatar MrHarryCole Harry Cole DEAL! Britain on brink of inking historic zero tariff, zero quota trade deal with Brussels - ending years of bitter Brexit war
🇬🇧 Personal triumph for a PM that won vowing to „get Brexit done”
🇬🇧 UK will finally cut ties with EU red tape and meddlesome judges as promised in 2016 https://t.co/U9mSFjkVxN

 

Twitter avatar Telegraph The Telegraph The front page of tomorrow’s Daily Telegraph: ‘Johnson poised to seal Brexit trade deal’ #TomorrowsPapersToday https://t.co/QaQoakc1Rs

Johnson en Von der Leyen voeren binnenkort telefonisch overleg

De Britse premier Boris Johnson en de voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen voeren naar verwachting binnenkort weer telefonisch overleg. Dat melden bronnen in Brussel. Het telefoontje zou al eerder op de ochtend plaatsvinden, maar werd uitgesteld. Het is onduidelijk wanneer het handelsakkoord wordt gesloten en Johnson een persconferentie geeft.

Volgens politiek redacteur van de BBC Laura Kuenssberg wordt er nog altijd druk onderhandeld over de visquota. Alex Pigman, verslaggever in Brussel van het Franse persbureau AFP, verwacht dat het akkoord vanavond of morgenochtend wordt gesloten. Verslaggever van de BBC Iain Watson toont op Twitter een foto van 10 Downing Street waar hij wacht tot Johnson een persconferentie geeft.

Twitter avatar bbclaurak Laura Kuenssberg At the risk of disappointing people, officials who know about fish quotas are still working on spreadsheets about fish quotas in Brussels

 

Twitter avatar iainjwatson iain watson I am in Downing St awaiting news of the #brexit deal. The only clues that this is Christmas Eve are the tree - and the freezing cold weather https://t.co/01xpDBepWf

Brexiteer Farage hoopt dat handelsakkoord ‘begin van het einde is’ voor de EU

Brexiteer van het eerste uur Nigel Farage heeft weinig vertrouwen in het handelsakkoord tussen het VK en de EU. De euroscepticus verwacht dat het Verenigd Koninkrijk in het handelsakkoord te veel zijn oren laat hangen naar de regels van de Europese Unie. „De oorlog winnen is één ding, de vrede behouden is iets anders: ik vermoed dat we de komende jaren veel te dicht bij de EU-regels zullen komen te staan”, zo citeert persbureau Reuters hem.

Het akkoord zal desondanks voor het VK beter zijn dan toen het land nog onderdeel uitmaakte van de EU. Verder zei hij te hopen dat dit akkoord „het begin van het eind is van de Europese Unie”.

Nigel Farage verlaat in januari het Europees Parlement. Foto Olivier Hoslet/EPA

Visrechten zijn struikelblok in de onderhandelingen

Visrechten vormen het belangrijkste struikelblok tijdens de onderhandelingen tussen Brussel en Londen. Zonder overeenkomst mogen vissers uit de Europese Unie niet meer in Britse wateren vissen. Dinsdag deed de Britse premier Boris Johnson een voorstel om de Europese visquota’s in Britse wateren met 35 procent te laten afnemen. Dit bod ligt nog ver af van de 25 procent die EU-onderhandelaar Michel Barnier eerder had genoemd maar is wel degelijk een tegemoetkoming. Johnson wilde in eerste instantie dat er 60 procent minder zou worden gevist door EU-vissers.

In het Franse Boulogne-sur-Mer, de grootste vissershaven van Frankrijk, hopen vissers vurig op een handelsdeal met het VK. „Zonder Britse wateren weet ik niet hoe ik ga overleven.”

Lees verder: Mooiste kerstcadeau voor de vissers? Een Brexit-deal

Wat staat de Britten te wachten?

Op 1 januari loopt de transitiefase van de Brexit af en komt het Verenigd Koninkrijk buiten de Europese interne markt te staan. Welke gevolgen heeft dit voor het Verenigd Koninkrijk?

Lees ook: Brexit, corona en Kerstmis leiden aan beide kanten van het Kanaal tot verstoppingen

Ierse minister van Buitenlandse Zaken: op laatste moment nog kink in de kabel

De bekendmaking van het handelsakkoord is wat uitgelopen, omdat er op het laatste moment nog wat details besproken moesten worden. Dat heeft de Ierse minister van Buitenlandse Zaken en Defensie Simon Coveney donderdag gezegd tegen persbureau Reuters. Er zou om 09.00 uur (Nederlandse tijd) een persconferentie worden gehouden, „maar dat is niet gebeurd”, zei Coveney. „Er is dus een soort van kink in de kabel gekomen op het laatste moment” en er wordt nog gesproken over „de kleine lettertjes” in de tekst over de visrechten.

Coveney zegt er vertrouwen in te hebben dat de partijen er vandaag alsnog uitkomen. De BBC verwacht dat Johnson rond 11.00 uur een persconferentie houdt.

Schotse premier Sturgeon kritisch op verloop onderhandelingen

Hoewel de precieze inhoud van het handelsakkoord tussen de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk nog niet vaststaat, is de Schotse premier Nicola Sturgeon al niet te spreken over de overeenkomst. Dat zei ze eerder in een interview met NRC.

„Ik zit niet in de vergaderzaal en heb er geen invloed op. Wat Johnson ook afspreekt, het gebeurt tegen de wil van Schotland en zal ons land schaden. Voor mij is dit het bewijs dat Schotland een stem nodig heeft op het Europese toneel”, zegt Sturgeon, tevens leider van de Scottish National Party. Sturgeon wil, als ze in mei herkozen zou worden, een nieuw referendum over Schotse onafhankelijkheid van het VK.

Lees hier het interview met premier Sturgeon: ‘Wat Johnson ook afspreekt, het is tegen onze wil’

Boris Johnson geeft in de loop van donderdag persconferentie

De Britse premier Boris Johnson geeft naar verwachting in de loop van donderdag een persconferentie waarin hij meer bekend maakt over een overeenkomst rond de handelsbetrekkingen met de Europese Unie per 1 januari 2021, meldt de Britse omroep BBC. Onderhandelaars van de EU en het VK hebben de hele nacht doorgepraat om de details van een overeenkomst af te ronden. Johnson en voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen zouden donderdagochtend telefonisch overleg hebben.

Volgens de BBC zal Johnson rond 11.00 uur toelichting geven op de onderhandelingen. Dit tijdstip is niet bevestigd. Eerder meldde de omroep dat hij rond 09.00 uur een persconferentie zou geven, maar deze werd uitgesteld.

NRC volgt de ontwikkelingen en doet in dit blog bericht over de laatste stand van zaken.

Een man loopt donderdag in Brussel het gebouw binnen van waaruit de Britse onderhandelingsdelegatie werkt. Foto Yves Herman/Reuters