Johnson: goede deal voor heel Europa

Archiefbeeld van premier Johnson in Londen.
Archiefbeeld van premier Johnson in Londen. Foto Mary Turner/AFP

Premier Johnson vervolgt zijn toespraak: „De onderhandelingen met de Europese partners waren fel maar ik denk dat het een goede deal is voor heel Europa. Het is niet slecht om een dynamisch en tevreden VK op de drempel te hebben staan.”

Wat precies de voorwaarden en afspraken van de deal zijn, is nog niet duidelijk. Er wordt door de journalisten van BBC gesproken over zeker tweeduizend pagina’s met details die nog vrijgegeven moeten worden zodat de media deze kunnen bestuderen. Volgens Johnson gaat het echter om „slechts vijfhonderd pagina’s”.

Johnson is in elk geval al duidelijk over hoe de overeenkomst volgens hem moet worden bekeken: „We worden een hernieuwde en werkelijk onafhankelijke natie.”

„Boven alles”, zei Johnson, „biedt de deal zekerheid. Zekerheid voor de luchtvaart, over de grenzen, voor iedereen die op ons rekent om ons veilig te houden.” Verder profiteren volgens hem het zakenleven, waaronder de Britse visserij, de auto-industrie en vele andere sectoren van de deal. „We gaan gigantische hoeveelheden vis kunnen eten en vangen”.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: VK en EU sluiten principeakkoord over de handelsrelatie na Brexit