Geen Erasmus-uitwisselingen meer voor Britse studenten

Britse studenten kunnen onder het principeakkoord dat vandaag is aangekondigd niet meer via het Erasmus-programma op uitwisseling naar de lidstaten van de Europese Unie. De Britse regering en de Europese Unie konden het niet eens worden over de kosten van het Erasmus-lidmaatschap, waarna het Verenigd Koninkrijk heeft besloten helemaal niet meer mee te doen.

Voorzitter Vivienne Stern van koepelorganisatie Universities UK International noemt het besluit tegenover The Guardian „zeer teleurstellend” maar niet onverwacht. De Schotse premier (en Brexit-criticus) Nicola Sturgeon is kritischer. Zij zegt dat de Britse regering zich schuldig maakt aan „cultureel vandalisme” omdat zij jonge mensen kansen zou ontnemen.

Het Erasmus-programma bestaat sinds 1987 en is ironisch genoeg bedacht in het Britse Sussex. Via het programma kunnen studenten een semester studeren of stage lopen in een ander Europees land. Ieder jaar gaan ongeveer 15.000 Britten via het programma een tijdje naar het buitenland.

De campus van Oxford University. Foto Matthew Childs/Reuters

Vernoemd naar Turing
Begin dit jaar beloofde premier Boris Johnson nog dat het Verenigd Koninkrijk aangesloten zou blijven bij Erasmus. Eerder vandaag bevestigde hij echter dat dit toch niet het geval is. Hij zei dat het Verenigd Koninkrijk financieel benadeeld zou worden als het lid zou blijven omdat er meer Europese studenten naar het VK zouden willen komen dan andersom.

In plaats van Erasmus heeft de premier een eigen programma beloofd, waarin samengewerkt zal worden met „de beste universiteiten ter wereld”. Volgens Stern zullen er beurzen beschikbaar worden gesteld voor studenten en andere jonge mensen. Het programma moet ook armere mensen de kans moet geven een tijdje naar het buitenland te gaan. Zij benadrukt dat de vervanger voor het Erasmus-programma „ambitieus en volledig gesubsidieerd” moet zijn. Hoe het er precies uit zal zien, blijft nog even onduidelijk. De naam is al wel bekend: het programma wordt vernoemd naar de Britse computerpionier Alan Turing.

Lees ook dit stuk uit 2019: Universitaire Brexit verstoort onderzoek en treft vooral Britten Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Dit zijn de drie pijlers van de handelsovereenkomst tussen VK en EU