Toegangsweg naar Engelse haven afgesloten wegens onrust onder chauffeurs

De toegang tot de haven van de Engelse stad Dover is woensdagmiddag afgesloten, meldt de Britse omroep BBC. Een linie van politieagenten blokkeert momenteel de ingang omdat er onrust was ontstaan onder chauffeurs die in de havenstad vast zijn komen te zitten nadat Frankrijk en andere Europese landen maandag de grenzen sloten. De EU-lidstaten besloten hiertoe omdat in het Verenigd Koninkrijk een zeer besmettelijke mutatie van het coronavirus is opgedoken.

De agenten zeggen pas weer mensen toe te laten als de „demonstranten” weggaan bij de rotonde die naar de haven leidt. Daarmee doelt de politie op tientallen vrachtwagenchauffeurs die buiten hun voertuigen staan en luidruchtig bezwaar maken tegen de ordehandhaving. De chauffeurs zeggen niet weg te willen gaan omdat ze hun plek in de rij voor de oversteek naar Frankrijk niet willen opgeven, en bovendien ook niet weg te kunnen omdat ook achter hen het verkeer vaststaat.

Agenten in gesprek met een man die op de grond ligt in de haven van Dover. Foto Andrew Matthews/PA

Inmiddels is een kilometerslange file ontstaan van vrachtwagens die onderweg zijn naar de EU maar het Verenigd Koninkrijk niet uit kunnen. De BBC schat dat bijna drieduizend vrachtwagens vastzitten in het land. De haven van Dover vraagt chauffeurs niet meer naar de haven te komen zonder een negatieve coronatest - een eis die Frankrijk heeft gesteld voor mensen die uit het VK komen. Chauffeurs die al in het graafschap Kent zijn, wordt gevraagd naar noordelijker gelegen Manston te rijden om daar een sneltest te ondergaan. De chauffeurs die al op de snelweg richting Dover in de file staan worden ter plaatse getest op het virus.

Hoewel de chauffeurs in Dover zich volgens de BBC „grotendeels vreedzaam” opstellen tegenover de politie, kwamen eerder op de dag berichten naar buiten over opstootjes tussen de gestrande chauffeurs en agenten. Op beelden van het Britse medium SkyNews is te zien hoe chauffeurs zich tegen de ordehandhaving keren:

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Toegangsweg naar Engelse haven afgesloten wegens onrust onder chauffeurs