In beeld

Rellende vrachtwagenchauffeurs en logistieke chaos bij Britse grens

Grenzen dicht Chaos in het Britse graafschap Kent. Sinds zondag staan daar honderden vrachtwagens vast die naar het Europese vasteland willen. Frankrijk sloot in het weekend zijn grenzen voor trucks uit het Verenigd Koninkrijk. Het hoopte op deze manier de verspreiding tegen te houden van de in Engeland aangetroffen mutatie van het coronavirus. Vanaf woensdag kunnen chauffeurs die negatief getest zijn alsnog de pont of trein nemen, maar de testoperatie - waarvoor het leger is ingezet - komt traag op gang. Veel truckers vrezen niet voor Kerst thuis te zijn bij hun familie. Ze toeteren, joelen en schreeuwen. Op verschillende plekken zijn er opstandjes geweest met politieagenten.
Vrachtwagens in havenstad Dover, waar ze stilstaan in rij voor de pont.
Foto Andy Rain/EPA
Een man schuilt in een truck in Dover.
Foto Justin Tallis/AFP
Een boze trucker blokkeert de doorgang voor politieagenten.
Foto Peter Nicholls/Reuters
Vrachtwagenchauffeurs reorganiseren hun lading.
Foto Kirsty Wigglesworth/AP
Truckers bij een wegversperring naar de pont in Dover.
Foto Justin Tallis/AFP
Calais aan de andere kant van het kanaal.
Foto Pascal Rossignol/Reuters
Een vrachtwagenchauffeur kijkt naar een langsrijdende auto.
Foto Toby Melville / Reuters
Een luchtfoto van vrachtwagens die geparkeerd staan op luchthaven Manston, in het zuidoosten van Engeland.
Foto William Edwards/AFP
Schermutselingen tussen agenten en vrachtwagenchauffeurs in Dover. Hoewel woensdag de eerste negatief geteste truckers de oversteek naar Frankrijk konden maken, kwam de operatie langzaam op gang. Dat leidde tot irritatie bij sommige chauffeurs die al dagen aan het wachten waren.
Foto Steve Parsons/AP
Geparkeerde vrachtwagens in Dover.
Foto Kirsty Wigglesworth/AP
Los van de grenssluitingen tussen Frankrijk en Engeland vanwege de gemuteerde coronavariant spelen ook nog de onderhandelingen om een Brexit-deal. Parkeerplaats Oranjeheuvel in Rotterdam is alvast gereserveerd voor vrachtwagenchauffeurs die het niet lukt hun documenten op orde te hebben in het geval er geen Brexit-deal komt.
Foto Marco de Swart/EPA
Foto Simon Dawson/Reuters
Dinsdag, toen Frankrijk en Engeland nog geen afspraken hadden gemaakt over het toch doorlaten van vrachtwagens, waren de oprijlanen voor de ponten in Dover nog helemaal leeg.
Foto Kirsty Wigglesworth/AP