Per dinsdag verplichte negatieve coronatest bij vliegreis naar Nederland

Alle passagiers op vluchten naar Nederland moeten vanaf aankomende dinsdag (29 december) een bewijs van een negatieve coronatest kunnen tonen. Dat geldt ook voor Nederlanders, meldt het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat woensdag. De regel is bedoeld voor passagiers uit landen met de kleurcodes oranje en rood, maar momenteel geldt elk land ter wereld als dergelijk risicogebied.

Luchtvaartmaatschappijen worden verplicht om iedereen die naar Nederland vliegt om een negatieve PCR-testuitslag te vragen. Die test moet maximaal 72 uur voor de geplande landing in Nederland zijn afgenomen. Reizigers die niet in het bezit zijn van een dergelijke verklaring zullen volgens het ministerie worden geweigerd. De maatregel geldt sinds 15 december al voor mensen uit het Verenigd Koninkrijk en Zuid-Afrika.

Het kabinet onderzoekt of de regel ook kan worden ingevoerd voor reizigers die per trein, bus of boot reizen.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: RIVM: hoog aantal besmettingen in christelijke gemeenten