Huisartsen verwezen patiënten 12 procent minder door in 2020

Een huisarts voert een online consult uit in Oosterblokker.
Een huisarts voert een online consult uit in Oosterblokker. Foto Koen van Weel/ANP

Nederlandse huisartsen hebben het afgelopen jaar 12 procent minder doorverwijzingen naar vervolgzorg gedaan dan verwacht. Dat meldt zorgplatform Zorgdomein woensdag op basis van landelijke cijfers. Zeker 1,7 miljoen doorverwijzingen hebben niet plaatsgevonden, waar dat volgens Zorgdomein onder „normale omstandigheden” wel was gebeurd.

De Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) herkent het beeld dat huisartsen het afgelopen jaar minder patiënten doorverwezen naar vervolgzorg, laat een woordvoerder weten. Een verklaring is dat patiënten zich vanwege de pandemie minder vaak bij hun huisarts meldden. Anderzijds was het afgelopen jaar ook minder zorg beschikbaar in ziekenhuizen, vanwege het grote aantal coronapatiënten dat verzorgd moest worden. De LHV maakt zich zorgen om patiënten die wegblijven en roept mensen op contact te houden met hun huisarts. „Neem bij klachten in ieder geval telefonisch contact op, je huisarts kan altijd inschatten of verdere zorg nodig is”, aldus de woordvoerder.

Niet alleen zijn minder mensen doorverwezen naar medisch-specialistische zorg, ook zijn minder doorverwijzingen gedaan naar bijvoorbeeld GGZ-instellingen en fysiotherapeuten. De grootste daling was te zien tijdens de lockdown in maart en april. Deze daling werd gedeeltelijk ingehaald in de zomer, maar die inhaalslag was volgens Zorgdomein niet lang genoeg om alle uitgestelde zorg in te halen. De organisatie ziet dat huisartsen vanaf oktober, toen opnieuw coronamaatregelen werden ingevoerd, weer steeds minder doorverwijzingen.

Dinsdag maakte minister Tamara van Ark (Medische Zorg, VVD) bekend alle niet-acute en planbare zorg in ziekenhuizen en specialistische klinieken uit te stellen. Zorgdomein denkt daarom dat het aantal doorverwijzingen ook de komende tijd nog „flink” achter kan blijven.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Huisartsen verwezen patiënten 12 procent minder door in 2020