Defensie in gesprek met veteraan over mogelijke burgerslachtoffers Uruzgan

Afghanistan

Defensie gaat in gesprek met een veteraan over een schietincident in de Afghaanse provincie Uruzgan waarbij mogelijk burgerslachtoffers vielen. Dat meldt Trouw woensdag en bevestigt een woordvoerder.

In een interview met de krant vertelt veteraan Servie Hölzken (40) dat hij twee huizen in Uruzgan in 2007 onrechtmatig zou hebben beschoten. Hij zegt ervan overtuigd te zijn dat er toen burgers zijn gedood.

Defensie noemt het verhaal „zeer ernstig” en gaat donderdag met Hölzken in gesprek om uit te zoeken wat er precies is gebeurd. Het incident kan in de archieven niet gevonden worden. Ook heeft Defensie contact gehad met het OM en overweegt het een meldpunt in te stellen, waar veteranen onrechtmatig gedrag uit het verleden vertrouwelijk kunnen melden.

Hölzken vertelt in Trouw dat hij in 2007 in de Chora-vallei de opdracht kreeg twee huizen te beschieten met een zware mitrailleur op basis van mogelijk walkietalkieverkeer van de Taliban. Nadat mensen uit het huis renden, kreeg Hölzken het bevel om op hen te schieten, ook al meldde hij dat hij geen wapens zag. „Het was niet te rechtvaardigen wat wij die avond deden. [...] Er werd tijdens die hele actie geen schot op ons gelost en we zagen ook geen wapens ”

Het interview is een maand nadat bekend werd dat Australische militairen in Uruzgan 39 Afghanen hebben geëxecuteerd. De Australiërs werkten destijds nauw samen met de Nederlandse krijgsmacht maar voor Nederlandse betrokkenheid bij de oorlogsmisdaden zijn geen aanwijzingen. (NRC)