Rijksoverheid plaatst paginagrote advertentie in dagbladen voor vaccinatie

De advertentiepagina voor vaccinatie van de Rijksoverheid.
De advertentiepagina voor vaccinatie van de Rijksoverheid.

De Rijksoverheid heeft dinsdag een paginagrote advertentie geplaatst in Nederlandse kranten over vaccinatie tegen het coronavirus. De advertentie, die ook in NRC staat, moet lezers overtuigen van de veiligheid van het vaccin en is onderdeel van de vorige week afgetrapte reclamecampagne voor inenting tegen Covid-19. „Met een vaccinatie tegen het coronavirus bescherm je uiteindelijk jezelf, maar ook je familie, vrienden en kwetsbare mensen om je heen. Zo zorgt vaccineren ervoor dat we stapje voor stapje meer vrijheid terugkrijgen”, zo staat in de advertentie te lezen.

In de advertentie staat onder meer te lezen dat vaccins tegen het coronavirus „moeten voldoen aan dezelfde strenge eisen als andere vaccins”. Daardoor zijn de coronavaccins, waaronder dat van Pfizer/BioNTech, „net zo zorgvuldig ontwikkeld” als andere vaccins, zoals dat tegen polio. Dat de ontwikkeling en beoordeling sneller gaan dan bij andere vaccins, komt volgens de advertentie doordat wereldwijd veel onderzoeken op hetzelfde moment plaatsvinden en kennis wordt gedeeld.

Maandag keurde het Europese geneesmiddelenbureau EMA het vaccin van Pfizer/BioNTech goed, het eerste coronavaccin dat op de Europese markt komt. Meerdere landen, waaronder België, Duitsland en Frankrijk, hebben laten weten nog dit jaar te beginnen met het inenten van de bevolking. Nederland begint op 8 januari met vaccineren en is daarmee relatief laat. Minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge (CDA) kreeg daarvoor flinke kritiek vanuit de Tweede Kamer.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: PostNL: Nederlanders versturen veel meer brieven en kaarten sinds lockdown