Recensie

Recensie Muziek

Pianiste Kouzmenko’s kerst is brede waaier sferen en emoties

Over Ksenia Kouzmenko zou je kunnen zeggen dat ze een geboren pianist is, want haar ouders waren meesters op het instrument. Maar ze moest het altijd nog bewijzen. En dat doet Kouzmenko, ook weer op haar nieuwe album met Tsjechische kerstmuziek. Ze ontdekte op haar muzikale strooptochten onder meer twee mooie, nog nooit opgenomen stukken van Kvapil en Kricka.

De acht werken op het album vormen een brede waaier aan sferen en gevoelens die Kerst kan oproepen: besneeuwde landschappen, winterstormen, nostalgie in de beschutting van een warme huiskamer, melancholie en eenzaamheid die met verbondenheid en optimisme contrasteren. Alles is aanwezig in de noten en het spel van Kouzmenko.

Maar Kerst blijft – ook in deze muziek – een tijd van hoop: een diepe duisternis waarin de gouden ramen van huizen oplichten zoals sterren in het heelal, schreef de Tsjechische componist Janacek.