Kabinet gaat vaccininstituut Intravacc verkopen

Het Nederlandse overheidsinstituut voor vaccinonderzoek Intravacc komt in de verkoop. Dat schrijft minister Tamara van Ark (Medische Zorg, VVD) aan de Tweede Kamer. Intravacc zal vanaf 1 januari worden verzelfstandigd en ondergebracht in een bv. Binnen twee jaar moet er een koper zijn voor het instituut, een volgend kabinet moet beslissen of die aan de voorwaarden voldoet om dezelfde productie van vaccins te kunnen waarborgen.

Van Ark wil Intravacc niet direct verkopen, maar ziet een rol voor de overheid als volledig aandeelhouder of een directe verkoop van aandelen als „het meest opportuun” in verband met de coronapandemie. In april schortte het kabinet de privatisering van het bedrijf nog op. Maar op termijn, zo denkt de minister, is privatisering noodzakelijk omdat „de activiteiten van een bedrijf als Intravacc niet houdbaar zijn binnen de spelregels van een ambtelijke organisatie”.

Intravacc-topman Jan Groen vindt de verzelfstandiging „een goede eerste stap”. Volgens hem kan het instituut als bv makkelijker commerciële opdrachten binnenhalen. „Dat is nu nog lastig. Bedrijven zijn huiverig om zaken te doen met een overheidsinstelling”, zegt Groen dinsdag tegen het FD.

Bij Intravacc werken 130 mensen, die onderzoek doen en zelf nieuwe vaccins ontwikkelen. Het bedrijf komt voort uit het Nederlandse Vaccin Instituut, dat eerder is opgericht door het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Een koper zal de garantie moeten bieden dat de publieke belangen van vaccinontwikkeling voldoende gewaarborgd blijven.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: BioNTech: vaccineffectiviteit tegen mutatie over twee weken duidelijk