Recensie

Recensie Muziek

Jonas Kaufmann pakt zijn fanbase in met ‘It’s Christmas!’

Klassieke zangers en kerstcd’s: het is een traditie met uitglijders én af en toe een parel. Jonas Kaufmann, de Duitser met de baritonaal bronzen tenor, pakt zijn fanbase nu in met It’s Christmas!, een dubbelalbum waarvan de kerstrode cover (Kaufmann-in-smoking blaast kushandjes poedersneeuw) goed de lading dekt.

Sommige nummers zijn pure guilty pleasures. Juist deze concertloze Kerst is het heerlijk Kaufmann gesteund door schmierend koper én een flink aantal St. Florianer Sängerknaben uit volle borst Gloria in excelsis Deo te horen galmen (en stiekem in te vallen). Ook de intieme Beierse volksliedjes hebben iets hartverwarmends. Maar dan de uitsmijter, ‘All I want for Christmas’. De Amerikaanse tongval, parlando passages en mislukte pogingen tot ongeschoold stemgebruik leiden tot een milde paniek die dankzij valse noten en het arrangement zelf ontsporen in gilneigingen. Toch blijft deze cd tot 27 december op het kastje liggen – met skipknop onder de duim. Een quarantainekerst kan wel wat poedersneeuw gebruiken.