Italië

Brugramp Genua veroorzaakt door gebrek aan onderhoud

De ramp met de Morandibrug in de Noord-Italiaanse stad Genua in 2018 is veroorzaakt door een combinatie van nalatigheid in onderhoud en controle en door ontwerpfouten. Dat is de conclusie van het onderzoek naar de ramp, schrijven Italiaanse media maandag. Bij de ramp kwamen 43 mensen om het leven. De onderzoekers stellen dat de ramp naar alle waarschijnlijkheid voorkomen had kunnen worden. Het is volgens hen „verbazingwekkend” hoe weinig controles er zijn verricht sinds 1993. Daarnaast zijn er nooit onderhoudswerkzaamheden uitgevoerd. Onderhoud en controle van de brug waren de verantwoordelijkheid van de exploitant van de brug, Autostrade per l’Italia. Inmiddels zijn enkele mensen aan de top van dat bedrijf aangehouden. De rechtszaak tegen hen moet begin 2021 van start gaan. (NRC)