Recensie

Recensie Muziek

Elan en energie met wervelende koperblazers

Kerst met zanger/pianist Jamie Cullum voelt vanaf opener ‘It’s Christmas’ als een Britse feelgood-movie. De dromerige albumcover van hem en echtgenote Sophie Dahl is meteen concreet: romantiek is de sleutel. Eromheen komen, in een ingenieus vlechtwerk, de verhaallijntjes samen.

In een sfeer van oude films, een open haard en gestolen zoentjes onder de mistletoe trekt Cullum het blik nostalgie – zonder cynisme – helemaal open. Niet door weer de zoveelste versie van vergeelde traditionals te brengen. Zijn deze zomer gecomponeerde kerstjams, inclusief verplichte ingrediënten als belletjes en een grappig kerstmanverhaaltje, steken erbovenuit door buitengewoon lenige bigbandarrangementen.

Reken op elan en energie met wervelende koperblazers (‘Hang Your Lights’) en zoete akkoorden in de lijn van de betere swingin’ bigband kerstalbums. Het gevoelvol croonen (‘Beautiful, Altogether’) is naar weelderig voorbeeld van Nat King Cole’s ‘The Christmas Song’. Met ‘Christmas Never Gets old’ wil Cullum maar zeggen: kerst is nooit onhip. Ballade ‘How Do You Fly’ is de sierlijkste vlucht uit dit wel heel plompe jaar.