POst-brexit

Nog geen zicht op handelsakkoord tussen EU en Verenigd Koninkrijk

Er is nog geen zicht op een handelsakkoord tussen de EU en het Verenigd Koninkrijk. De gesprekken tussen onderhandelaars Michel Barnier en David Frost, die afgelopen weekeinde werden voortgezet, zitten vooral vast op visserij, het laatste grote obstakel richting een deal. Er wordt gesteggeld over de mate van toegang tot Britse visgronden die Europese vissers na 1 januari houden. Dan loopt de overgangsperiode na de Brexit af en vervallen de afspraken die nu nog in EU-verband gelden. Met name Franse, Belgische en Nederlandse vissers zijn bang dat Brussel het VK te veel tegemoet wil komen om een deal over de streep te trekken. Het Europees Parlement had zondag als deadline gesteld voor een akkoord, om het voor 1 januari goed te kunnen bestuderen. Maar de onderhandelingen gaan maandag door. (NRC)