Ook landen buiten EU weren vluchten vanuit Verenigd Koninkrijk

In navolging van een reeks EU-lidstaten nemen ook landen buiten de Unie maatregelen tegen reizen vanuit het Verenigd Koninkrijk. Onder meer Canada, Chili, Argentinië, Colombia en Iran hebben zondagavond lokale tijd bekendgemaakt alle vluchten uit het VK te weren, zo melden internationale persbureaus. Eerder op de dag kondigde ook El Salvador aan vliegtuigen uit het VK te schrappen.

Chili weert bovendien ook alle reizigers die de afgelopen twee weken in het VK zijn geweest en El Salvador alle reizigers die de afgelopen dertig dagen nog in het VK waren. In Colombia moet iedere reiziger die vanaf maandag aankomt en de afgelopen twee weken in het Verenigd Koninkrijk is geweest, veertien dagen in quarantaine.

Meerdere landen schrapten het afgelopen weekeinde vluchten vanuit het Verenigd Koninkrijk vanwege een daar opgedoken en zeer besmettelijke variant van het coronavirus. Onder meer Nederland, Duitsland, België, Oostenrijk en Italië maakten al bekend een einde te maken aan het luchtverkeer vanuit het VK. Later op zondag maakte de Nederlandse regering ook bekend al het personenvervoer op veerboten en met treinen per direct te verbieden.

Nederlanders in het VK worden door het ministerie van Buitenlandse Zaken geadviseerd daar te blijven en „een veilig onderkomen” te zoeken, zoals een hotel. „Wacht tot het weer mogelijk is om naar Nederland te reizen”, aldus het reisadvies. De Nederlandse maatregelen gelden zeker tot 1 januari.

Lees meer over de nieuwe variant van het coronavirus: Nog veel onduidelijk over Engelse virusvariant Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Republikeinen en Democraten VS bereiken deal over nieuwe coronasteun