Ook in Zuid-Afrika nieuwe variant coronavirus ontdekt

In Johannesburg wordt een coronatest afgenomen.
In Johannesburg wordt een coronatest afgenomen. Foto Luca Sola/AFP

Ook in Zuid-Afrika is een nieuwe variant van het coronavirus ontdekt. Dat hebben autoriteiten in het land bekendgemaakt, melden internationale persbureaus maandag. Hoewel er nog geen afgerond wetenschappelijk onderzoek bestaat naar de stam van het nieuwe virus, denken Zuid-Afrikaanse autoriteiten dat de variant veel besmettelijker is dan het oorspronkelijke coronavirus. De nieuwe stam zou daarmee een verklaring kunnen zijn voor de recente toename in het aantal positieve testuitslagen, ziekenhuisopnamen en overlijdensgevallen als gevolg van het coronavirus in Zuid-Afrika.

De virusvariant uit Zuid-Afrika zou anders zijn dan de soort die afgelopen weekend werd ontdekt in het Verenigd Koninkrijk. „De voorlopige onderzoeksdata suggereren dat het virus dat nu de tweede golf domineert, zich sneller verspreidt dan tijdens de eerste golf”, aldus epidemioloog Salim Abdool Karim, tevens voorzitter van een adviescommissie aan de Zuid-Afrikaanse regering. Wel benadrukt hij dat het nog vroeg is om conclusies te trekken vanwege het gebrek aan wetenschappelijk onderzoek.

Duitsland en Turkije hebben sinds zondag niet alleen vluchten vanuit het Verenigd Koninkrijk, maar ook vanuit Zuid-Afrika geschrapt vanwege de nieuwe, vermoedelijk zeer besmettelijke virusvariant. Zwitserland nam maandag eenzelfde beslissing. D66 roept bij monde van Tweede Kamerlid Jan Paternotte op om een Nederlands vliegverbod vanuit Zuid-Afrika voor te leggen aan het RIVM.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Transportsector verwacht chaos aan de grens en vreest voor bevoorrading