Moderna-vaccin voor het eerst toegediend in VS

Dozen met het Moderna-vaccin klaar voor verzending.
Dozen met het Moderna-vaccin klaar voor verzending. Foto Paul Sancya/EPA

In de VS is het Moderna-vaccin maandag voor het eerst toegediend. Dat gebeurde bij een verpleegster in een ziekenhuis in de Amerikaanse staat Connecticut, meldt persbureau AFP. De VS waren het eerste land dat dit vaccin goedkeurde voor gebruik.

Voor het oog van de camera’s kreeg Mandy Delgado de injectie met het vaccin. Zij is werkzaam op de intensive care in het Hartford Hospital. Delgado zei blij te zijn dat ze de eerste was die dit vaccin kreeg, ook omdat ze meerdere patiënten had zien overlijden aan Covid-19, zonder familie om hen heen.

Vrijdag kreeg het Moderna-vaccin goedkeuring van de Amerikaanse toezichthouder FDA. De Europese toezichthouder EMA wil op 6 januari een besluit nemen over het vaccin dat dan ook in Nederland toegediend zal worden. Voor het Moderna-vaccin moeten net zoals voor het al eerder goedgekeurde Pfizer/BioNTech-vaccin twee doses worden toegediend. Voordeel van het Moderna-vaccin is dat die bij een temperatuur van -20 graden Celsius bewaard kan worden, terwijl voor het Pfizer-vaccin een temperatuur van -70 graden Celsius vereist is.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Europese Commissie keurt Pfizer-vaccin goed