Lodewijk Asscher biedt persoonlijke excuses aan voor Toeslagenaffaire

Toeslagenaffaire PvdA-leider Lodewijk Asscher reageert zondagavond op Facebook op de harde verwijten aan de politiek in de Toeslagenaffaire. „De constateringen over mijn eigen rol hierin zijn pijnlijk en vervullen me met schaamte.”
Lodewijk Asscher, minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid van 2012 tot 2017 wordt gehoord door de parlementaire enquêtecommissie Kinderopvangtoeslag
Lodewijk Asscher, minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid van 2012 tot 2017 wordt gehoord door de parlementaire enquêtecommissie Kinderopvangtoeslag Foto Phil Nijhuis/ANP

PvdA-leider Lodewijk Asscher heeft excuses aangeboden voor zijn rol in de Toeslagenaffaire. Asscher was in het vorige kabinet van 2012 tot 2017 minister van Sociale Zaken en daarmee een van de bewindspersonen die vorige week in een snoeihard rapport van de commissie-Van Dam werd verweten medeverantwoordelijk te zijn voor het „ongekende onrecht” dat gedupeerden in de Toeslagenaffaire is aangedaan.

„De constateringen over mijn eigen rol hierin zijn pijnlijk en vervullen me met schaamte”, schrijft Asscher daar zondagavond over in een bericht op Facebook. „Het huidige kabinet heeft anderhalf jaar geleden excuses aan de getroffen ouders aangeboden. Formeel is dat mede namens eerdere kabinetten en dus ook namens mij. Maar ik wil ook persoonlijk mijn excuses aanbieden aan iedereen die hierdoor geraakt is.”

Lees ook: Overheid als geheel heeft gefaald bij Toeslagenaffaire

Volgens het rapport van de commissie heeft het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid waar Asscher jarenlang de baas was „haar verantwoordelijkheid voor het beleid” voortdurend willen afschuiven. „Ook Asscher heeft de intensivering van de fraudebestrijding, gericht op kinderopvanginstellingen en gastouderbureaus, goedgekeurd”, schreef de commissie-Van Dam. „Hij kreeg signalen over de disproportionele gevolgen van de hoge terugvorderingen.”

‘Beter doorvragen’

De PvdA-leider stelt op Facebook dat hij nu inziet „dat er verschillende momenten geweest zijn waar ik had kunnen doorvragen om beter te begrijpen hoe hardvochtig de wetgeving op dit punt uitpakte voor sommige mensen. Dat heb ik niet genoeg gedaan.”

Tijdens zijn verhoor door de parlementaire ondervragingscommissie had Asscher op 23 november ook al gezegd dat hij spijt heeft dat hij niet had doorgevraagd over de toeslagenregels. In zijn Facebook-bericht van zondagavond schrijft hij dat „snel en ruimhartig” compenseren van alle getroffen ouders nu de hoogste prioriteit heeft.

Het huidige kabinet komt deze week bijeen in het Catshuis om tot een officiële reactie op het rapport te komen. Mogelijk stappen een of meerdere bewindslieden op of neemt zelfs het hele kabinet ontslag.