Kuipers: meer coronapatiënten in ziekenhuizen verwacht dan begin november

Eind december liggen er volgens verwachtingen van het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ) meer coronapatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen dan tijdens de piek van de tweede golf in begin november. Dat zei Ernst Kuipers, voorzitter van LNAZ, maandag op een persconferentie. In de afgelopen week van zaterdag tot zaterdag is het aantal patiënten met Covid-19 in de ziekenhuizen met 20 procent gestegen.

Volgens de verwachtingen van Kuipers liggen er 31 december 2.560 coronapatiënten in de ziekenhuizen, waarvan 640 op de IC’s. Dat zal nog niet de piek zijn, die wordt een paar dagen later verwacht. Dit zou volgens Kuipers kunnen leiden tot meer uitgestelde regulier zorg. Daarnaast zijn er maandag twee coronapatiënten naar Duitsland verplaatst en de verwachting is dat er de komende dagen meer zullen volgen.

Uit cijfers van Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) bleek dat er maandag 2.152 coronapatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen liggen. Voor de elfde dag op rij nam het aantal coronapatiënten in de ziekenhuizen toe.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: RIVM: ruim 11.000 nieuwe positieve testen, bijna gelijk aan weekgemiddelde