Europese Commissie keurt Pfizer-vaccin goed

Volgens Von der Leyen is het Pfizer-vaccin een Europees succesverhaal.
Volgens Von der Leyen is het Pfizer-vaccin een Europees succesverhaal. Foto John Thys / Reuters

De Europese Commissie heeft het Pfizer/BioNTech-vaccin goedgekeurd voor toetreding tot de markt in de Europese lidstaten. Dat maakte EC-voorzitter Ursula von der Leyen maandag bekend op een persconferentie. Eerder op maandag keurde het Europese medicijnagentschap EMA het vaccin al goed.

Von der Leyen sprak van een memorabele dag en zei dat de autorisatie „een goede manier is om moeilijk jaar te eindigen”. Het vaccin zelf noemde ze een Europees succesverhaal, dat dankzij EU-subsidies en Europese samenwerking tot stand is gekomen.

Vanaf zondag kunnen EU-landen beginnen met hun vaccinatiecampagnes, nadat de eerste doses zullen zijn geleverd vanuit België. De commissie heeft 300 miljoen doses van het vaccin besteld, waarvan naar schatting 11,7 miljoen doses bestemd zijn voor Nederland. De vaccinatiecampagnes in Nederland beginnen naar verwachting begin januari. Duitsland wil 27 december beginnen met vaccineren en ook België hoopt dit jaar te beginnen met de vaccinatiecampagne.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: WHO: virusvariant geen reden voor paniek