Premier Netanyahu als eerste gevaccineerd in Israël

Premier Benjamin Netanyahu is zaterdag als eerste inwoner van Israël gevaccineerd tegen het coronavirus, bij wijze van startsein van het vaccinatieprogramma in het land. Netanyahu is een van de eerste wereldleiders die een vaccin tegen het virus krijgt toegediend.

Hij zei het vaccin als eerste te willen krijgen om als „voorbeeld” te dienen voor de rest van het land. Het inenten werd op de Israëlische televisie uitgezonden. Ook de minister van Volksgezondheid, Yuli Edelstein, kreeg het vaccin van Pfizer/BioNTech in een live-uitzending ingespoten.

Zondag begint Israël met het vaccineren van bewoners en medewerkers van verzorgingstehuizen. Per dag moeten zo’n 60.000 mensen worden ingeënt. Het land heeft, behalve het vaccin van Pfizer/BioNTech, ook het Moderna-vaccin ingekocht.

Sinds het begin van de pandemie zijn in Israël 366.000 besmettingen bekend geworden, op iets minder dan negen miljoen inwoners. Per dag worden nu gemiddeld drieduizend besmettingen vastgesteld. Tijdens de eerste golf nam het land al snel strenge maatregelen, maar na versoepelingen liep het aantal coronagevallen alsnog fors op. Dat kwam de regering-Netanyahu op kritiek te staan.

Netanyahu krijgt een vaccin toegediend. Foto Amir Cohen/EPA

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Londen en Zuidoost-Engeland in volledige lockdown met Kerst