Laatste nieuws Covid-19

Londen en Zuidoost-Engeland in volledige lockdown met Kerst

In dit blog lees je het laatste nieuws over het coronavirus in binnen- en buitenland. Wil je via de mail op de hoogte blijven? Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven.

Dit blog is gesloten

Dit blog over de belangrijkste ontwikkelingen rond het coronavirus op zaterdag 19 december is gesloten. Volg het laatste nieuws in ons nieuwe blog:

Laatste nieuws Covid-19 Britse variant coronavirus mogelijk ook in Nederland, kabinet stelt vliegverbod in

Dit was het belangrijkste nieuws van zaterdag:

 • De Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) heeft toestemming gegeven voor noodgebruik van het coronavaccin van Moderna. Daarmee komt er een tweede vaccin beschikbaar in de VS om de coronapandemie te bestrijden.
 • In de Nederlandse ziekenhuizen lagen zaterdag voor de negende dag op rij meer coronapatiënten. In totaal waren er 2.065 patiënten met Covid-19 opgenomen. Dat waren er 31 meer dan een dag eerder.
 • De politie heeft zaterdag in Hilversum tien mensen opgepakt bij een betoging tegen de lockdown. De demonstratie was op vrijdag door de gemeente verboden, maar desondanks kwamen vandaag dertig tot veertig betogers bij elkaar.
 • Londen en Zuidoost-Engeland gaan vanaf morgen in een volledige lockdown vanwege een recent opgedoken mutatie van het coronavirus. „Kerst kan niet zo doorgaan zoals gepland”, aldus premier Boris Johnson.

Premier Netanyahu als eerste gevaccineerd in Israël

Premier Benjamin Netanyahu is zaterdag als eerste inwoner van Israël gevaccineerd tegen het coronavirus, bij wijze van startsein van het vaccinatieprogramma in het land. Netanyahu is een van de eerste wereldleiders die een vaccin tegen het virus krijgt toegediend.

Hij zei het vaccin als eerste te willen krijgen om als „voorbeeld” te dienen voor de rest van het land. Het inenten werd op de Israëlische televisie uitgezonden. Ook de minister van Volksgezondheid, Yuli Edelstein, kreeg het vaccin van Pfizer/BioNTech in een live-uitzending ingespoten.

Zondag begint Israël met het vaccineren van bewoners en medewerkers van verzorgingstehuizen. Per dag moeten zo’n 60.000 mensen worden ingeënt. Het land heeft, behalve het vaccin van Pfizer/BioNTech, ook het Moderna-vaccin ingekocht.

Sinds het begin van de pandemie zijn in Israël 366.000 besmettingen bekend geworden, op iets minder dan negen miljoen inwoners. Per dag worden nu gemiddeld drieduizend besmettingen vastgesteld. Tijdens de eerste golf nam het land al snel strenge maatregelen, maar na versoepelingen liep het aantal coronagevallen alsnog fors op. Dat kwam de regering-Netanyahu op kritiek te staan.

Netanyahu krijgt een vaccin toegediend. Foto Amir Cohen/EPA

Londen en Zuidoost-Engeland in volledige lockdown met Kerst

Londen en Zuidoost-Engeland gaan vanaf morgen in een volledige lockdown vanwege een recent opgedoken mutatie van het coronavirus. „Kerst kan niet zo doorgaan zoals gepland”, aldus premier Boris Johnson, die de aanscherping zaterdagmiddag tijdens een persconferentie bekendmaakte. De maatregelen duren tot eind december.

Niet-essentiele winkels gaan dicht, evenals sportscholen en kappers. Het huis uitgaan is alleen nog toegestaan voor werk en onderwijs. Engeland werkt met een viertrapssysteem, waarbij het aantal besmettingen wordt gekoppeld aan een pakket met maatregelen. Dit wordt per regio bepaald. Het zuiden van het land gaat zondag van niveau drie naar niveau vier - het strengste niveau. Dat gebeurt voor het eerst in Engeland.

Huishoudens in het zuiden van het land mogen niet meer bij elkaar over de vloer komen. Eerder had de regering juist toegezegd dat rond de kerstperiode drie huishoudens bij elkaar zouden mogen komen. Eerder deze week werd al bekend dat in Engeland een nieuwe variant van het coronavirus is opgedoken. In de regio’s waar de mutatie nu is vastgesteld, werden de afgelopen tijd meer patiënten in het ziekenhuis opgenomen, zei Johnsons hoogste medische adviseur vandaag. De nieuwe variant verspreidt zich sneller, aldus Johnson, maar lijkt vooralsnog niet dodelijker te zijn.

Twitter avatar BBCNews BBC News (UK) Boris Johnson says coronavirus is spreading „more rapidly” in London, the South East and the East of England because of a new variant He says „it may be up to more 70% more transmissible [but] there’s no evidence that it causes higher mortality” https://t.co/VQFVN57a0p https://t.co/DKjezvqwjh

Tien arrestaties bij lockdowndemonstratie Hilversum

De politie heeft zaterdag in Hilversum tien mensen opgepakt bij een betoging tegen de lockdown. De demonstratie was op vrijdag door de gemeente verboden, maar desondanks kwamen vandaag dertig tot veertig betogers bij elkaar op een plein achter het station, zegt een woordvoerder van de politie. De politie sommeerde de demonstranten te vertrekken. Een aantal mensen weigerde dat, waarop de sfeer grimmiger werd. De betogers die weigerden weg te gaan, werden opgepakt. Onder hen bevond zich ook Viruswaarheid-voorman Willem Engel, zo meldt de NOS.

De demonstratie werd door de burgemeester, Pieter Broertjes, verboden omdat de gemeente er onvoldoende vertrouwen in had dat de organisatie zich zou houden aan de coronamaatregelen. Ook waren er zorgen dat de betogers niet op de aangewezen locatie zouden blijven: de demonstranten waren het niet eens met de aangewezen plek.

In Eindhoven en Maastricht waren vanmiddag ook coronademonstraties met tientallen aanwezigen, maar die verliepen volgens persbureau ANP rustig.

RIVM meldt 12.282 nieuwe besmettingen en 56 sterfgevallen

Bij het RIVM zijn het afgelopen etmaal 12.282 meldingen van nieuwe coronabesmettingen binnengekomen. Vrijdag ging het nog om 12.001 gevallen. De meeste nieuwe besmettingen werden in Amsterdam vastgesteld, gevolgd door Den Haag en Rotterdam.

Verder meldde het RIVM 56 nieuwe coronasterfgevallen. Dit betekent overigens niet dat al die patiënten de afgelopen 24 uur zijn overleden: het aantal overlijdens wordt soms met vertraging doorgegeven. Vrijdag werden 85 Covid-sterfgevallen gemeld.

Afgelopen week registreerde het RIVM in totaal 73.322 nieuwe coronabesmettingen en 444 sterfgevallen. De week daarvoor lagen die aantallen aanzienlijk lager: 53.330 geregistreerde besmettingen en 362 overlijdens.

Voor de negende dag op rij meer coronapatiënten in ziekenhuizen

In de Nederlandse ziekenhuizen liggen voor de negende dag op rij meer coronapatiënten. Dat blijkt uit cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). In totaal liggen er zaterdag 2.065 patiënten met Covid-19 in de Nederlandse ziekenhuizen. Dat zijn er 31 meer dan een dag eerder.

In het afgelopen etmaal zijn 11 coronapatiënten op de IC-afdelingen beland. Op de IC’s liggen 560 patiënten en in de klinieken zijn dat 1.505 patiënten, van wie er 20 tussen vrijdag en zaterdag bijkwamen. De druk op ziekenhuisbedden neemt zo verder toe.

Zwitserland keurt vaccin Pfizer/BioNTech goed

De Zwitserse gezondheidsautoriteiten hebben zaterdag groen licht gegeven voor de ingebruikname van het BioNTech/Pfizer vaccin tegen Covid-19. Zwitserland is na het Verenigd Koninkrijk, Canada, de Verenigde Staten, Mexico, Saoedi-Arabië en Bahrein het zevende land ter wereld dat het middel goedkeurt voor gebruik.

Waarin Zwitserland afwijkt van de andere landen die al met het vaccin werken, is dat Zwitserland de reguliere procedure heeft gevolgd voor goedkeuring. De andere landen die al inenten met het BioNTech/Pfizer vaccin, hebben daarvoor een noodprocedure doorlopen. Net zoals het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA), dat maandag een definitief oordeel velt over het bewuste vaccin, begon Swissmedic al aan de beoordeling van de eerste twee onderzoeksfases terwijl de cruciale derde fase nog gaande was. In fase drie van de vaccinontwikkeling worden massaal proefpersonen gevaccineerd.

Nederland volgt de richtlijnen van de Europese Commissie en is dus in afwachting van het oordeel van het EMA. In de Verenigde Staten is vrijdagnacht eenzelfde beschikking aan het coronavaccin van Moderna verleend. De Amerikanen zijn de eerste die dat middel goedkeuren. Het EMA volgt naar verwachting begin januari.

In Mexico is het al in gebruik. Foto Claudio Cruz/AFP

Acht doden bij brand op Turkse IC

Hier een greep uit het buitenlandse coronanieuws:

 • In de Turkse stad Gaziantep heeft een brand op een intensivecare-afdeling aan acht mensen het leven gekost. De brand werd veroorzaakt door een defect beademingsapparaat. Dat meldt het Turkse staatspersbureau Anadolu zaterdag. Veertien coronapatiënten op de IC overleefden de brand en konden worden overgeplaatst naar een ander ziekenhuis. Zaterdagochtend zou het beademingsapparaat ontploft zijn, wat leidde tot de brand. Onderzoek moet uitwijzen hoe dat kon gebeuren.
 • India heeft zaterdag de grens van 10 miljoen bevestigde besmettingen gepasseerd. Het is daarmee het tweede land dat die grens doorbreekt, na de Verenigde Staten. Dat meldt persbureau Reuters. De verspreiding van het virus in India piekte in september met bijna 100.000 positieve testen per dag. Inmiddels is dat gedaald tot zo’n 27.000 nieuwe positieve testen per dag. In totaal stierven er 145.135 Indiërs aan Covid-19. Het land telt ruim 1,3 miljard inwoners.
 • In Panama moeten vanaf volgende week mannen en vrouwen op verschillende dagen boodschappen doen. Zo probeert het land het aantal sociale contacten te beperken. Dat heeft de Panamese minister van Volksgezondheid Luis Sucre bekendgemaakt, meldt persbureau Reuters. Met Kerst en Nieuwjaarsdag zal er een volledige lockdown van kracht zijn in het land en zijn alle winkels gesloten. Sinds november stijgt het aantal besmettingen in Panama, dat zo’n 4 miljoen inwoners heeft. Donderdag registreerde Panama 3.348 positieve testen en 42 coronadoden, beide een record.

Op een station in Mumbai, de grootste stad van India, wordt een reiziger bij aankomst getest op het coronavirus. Foto Punit Paranjpe/AFP

Amsterdam verbiedt alcohol Noordermarkt en De Pijp

De gemeente Amsterdam heeft een verbod op alcohol ingesteld rondom de Noordermarkt in het centrum van de stad en op verschillende plekken in de wijk De Pijp. Met de maatregel wil Amsterdam drukte en groepsvorming voorkomen.

Vanaf zaterdag tot en met het einde van de lockdown, 19 januari, is het verboden op onder andere de Noordermarkt, de Westerstraat en het Gerard Douplein om alcohol te drinken of mee te nemen. Wie dat toch doet, riskeert een boete van 95 euro. In De Pijp en bij de Noordermarkt was het de afgelopen weken erg druk, met name twintigers en dertigers kwamen daar overdag samen.

Op een aantal andere plekken in de stad zoals de Wallen en het Rembrandtplein geldt al een alcoholverbod. Het nuttigen van alcohol na 20.00 uur op straat is in heel het land verboden. Ook mag er na 20.00 uur geen alcohol meer verkocht worden.

Lees ook: Om het drinken te stoppen is meer nodig dan een slogan

Amerikaanse toezichthouder FDA keurt noodgebruik vaccin Moderna goed

De Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) heeft toestemming gegeven voor noodgebruik van het coronavaccin van Moderna, meldt persbureau Reuters. Daarmee komt er een tweede vaccin beschikbaar in de VS om de coronapandemie te bestrijden. Het biotechbedrijf zegt al dit weekend samen met de Amerikaanse regering 5,9 miljoen doses over de Verenigde Staten te kunnen verspreiden en voor het eind van het jaar 20 miljoen.

„Met de beschikbaarheid van twee vaccins voor de preventie van Covid-19, heeft de FDA een nieuwe cruciale stap genomen in het gevecht tegen deze globale pandemie die iedere dag voor grote aantallen ziekenhuisopnames en doden in de Verenigde Staten zorgt”, zei FDA-baas Stephen Hahn over de goedkeuring. Het coronavirus heeft in de VS al aan meer dan 313.000 mensen het leven gekost.

Uit tests op tienduizenden vrijwilligers in de Verenigde Staten is gebleken dat het vaccin van Moderna 94,1 procent effectief is in het voorkomen van Covid-19. Een panel van experts dat advies uitbrengt aan de FDA oordeelde donderdag al met 20 tegen 0 dat de voordelen van het vaccin zwaarder wegen dan de risico’s bij mensen van 18 jaar en ouder. Eén lid van het panel onthield zich van stemming.

In de VS is deze week al begonnen met het toedienen van een ander coronavaccin, dat van Pfizer en BionTech. Dat heeft een vergelijkbaar hoge effectiviteit als dat van Moderna. Voor het vaccin van Moderna zijn in tegenstelling tot dan van Pfizer/BioNTech geen speciale diepvriezers nodig en daardoor is het makkelijker te distribueren.

De Amerikanen zijn de eerste ter wereld die het coronavaccin van Moderna goedkeuren. Voor de Europese Unie zal toezichthouder EMA op 6 januari een oordeel vellen over de toelating van het Moderna-vaccin en komende maandag over dat van Pfizer.

Foto Koen van Weel/ANP

Welkom in een nieuw blog

In dit blog houdt NRC de laatste ontwikkelingen bij rond de mondiale uitbraak van het coronavirus. Het belangrijkste nieuws van vrijdag 18 december was:

 • Het RIVM kreeg tussen donderdagochtend en vrijdagochtend 12.028 meldingen over nieuwe positieve coronatests. De afgelopen drie dagen schommelde de dagelijkse telling tussen de elf- en dertienduizend positieve tests. Daarvoor lag het lager.
 • Zo’n driekwart van de Nederlanders is voor het invoeren van een vaccinatiebewijs, waarmee gevaccineerden meer vrijheid genieten dan niet-ingeënte mensen. Dat blijkt uit onderzoek van de TU Delft, de Erasmus Universiteit Rotterdam, Maastricht University en het RIVM. Het kabinet is niet van plan om mensen die zich laten vaccineren extra voordelen te geven, reageerde minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid (CDA) daar vrijdagmiddag op.
 • Nederlanders en andere buitenlanders die naar België reizen, moeten vanaf volgende week vrijdag een recente negatieve coronatest kunnen overleggen om het land binnen te komen. Daartoe heeft het Belgische Overlegcomité, waaraan de verschillende regeringen van het land deelnemen, besloten.
 • De Amerikaanse vicepresident Mike Pence heeft zich vrijdag live op televisie laten inenten tegen het coronavirus. Daarmee is hij de hoogste functionaris in het Witte Huis die tot nu toe is gevaccineerd tegen Covid-19.

Lees hier het hele coronablog van vrijdag 18 december terug