Uitvreter van zeesterren

Oh, dier Om sommige dieren kun je niet heen. De redactie wetenschap licht er iedere week eentje uit.

Toba Aquarium

Nee dit is geen stronkje bloemkool, geen mislukte kerstversiering, maar een dier!

Het is een parasiet die leeft in de lichaamsholte van zeesterren. En je zou het niet onmiddellijk zeggen maar dit vreemde wezen is een kreeftachtige.

Wat we zien is het vrouwtje van Dendrogaster tobasuii, zoals Japanse onderzoekers de nieuwe soort noemden. De vertakkingen zitten bomvol met ovaalronde eitjes. En de piepkleine mannetjes houden zich op in de dikste takken. De nieuwe soort werd aangetroffen in zeesterren die werden opgevist van 300 meter diepte. De vrij talrijke Mediaster brachiatus had heel soms zo’n parasiet, maar bij de veel zeldzamere Mediaster arcuatus was het bij een op drie zeesterren raak. Soms zaten ze zelfs met twee tegelijk in één zo’n zeester.