Onderzoek: bijna driekwart Nederlanders voor meer vrijheden gevaccineerden

Zo’n 70 procent van de bevolking moet zich vaccineren om het coronavirus te laten uitdoven.
Zo’n 70 procent van de bevolking moet zich vaccineren om het coronavirus te laten uitdoven. Foto Koen van de Weel/ANP

Zo’n driekwart van de Nederlanders is voor het invoeren van een vaccinatiebewijs, waarmee gevaccineerden meer vrijheid genieten dan niet-ingeënte mensen. Dat blijkt vrijdag uit onderzoek van de TU Delft, de Erasmus Universiteit Rotterdam, Maastricht University en het RIVM. Daaruit komt naar voren dat 44 procent van de Nederlanders zich zeker zou laten vaccineren; een kwart doet dat waarschijnlijk.

Van de 1.640 respondenten zegt 73 procent voor de maatregel te zijn waarbij gevaccineerden toegang houden tot winkels, verpleeghuizen en het openbaar vervoer als er in hun regio een virusuitbraak is. In dat geval zou een vaccinatiebewijs toegang verschaffen tot veel van dat soort openbare plekken. Ook populair blijkt de optie om met grote groepen bij elkaar te komen op basis van hun vaccinatiebewijs, daarbij hoeven ze dan geen anderhalve meter afstand te houden, zoals bij sportwedstrijden, festivals en concerten. 71 procent zegt daar voor te zijn.

Voorstanders van een vaccinatiebewijs zien de toegekende vrijheden als een beloning. Daarnaast wijzen ze op de maatschappelijke vrijheid: kroegen en andere horeca kunnen openblijven, terwijl tegenstanders de keuze hebben zich niet te laten inenten. Tegenstanders van het vaccinatiebewijs noemen privacy en fraudegevoeligheid als belangrijkste punten van weerstand. De helft van de respondenten die aangeeft zich niet te laten vaccineren, zegt enige vrijheidsbeperkingen daarvoor te accepteren.

Onderzoeker Niek Mouter stelt dat bestraffende maatregelen voor weigeraars, zoals financiële consequenties als een hogere zorgpremie, minder populair zijn dan belonende gevolgen. „Nederlanders worden liever gestimuleerd en beloond dan verplicht en bestraft voor het niet-nemen van een vaccin”, zegt hij tegen Nieuwsuur.

Eerder liet minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid, CDA) weten tegen extra vrijheden te zijn voor mensen die zich laten vaccineren. Het kabinet heeft wel nagedacht over stimulerende maatregelen voor het scenario waarbij onvoldoende mensen zich laten inenten om groepsimmuniteit te bereiken. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) moet zo’n 70 procent van de bevolking zich laten vaccineren om het coronavirus te laten uitdoven.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Adviespanel Amerikaanse FDA steunt gebruik vaccin van Moderna