Ook in week 50 overleden meer mensen dan gewoonlijk

Ook vorige week zijn er in Nederland meer mensen overleden dan je zou verwachten op basis van gegevens uit voorgaande jaren. Dat blijkt uit vrijdag gepubliceerde cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Het is de twaalfde week op rij dat er sprake is van oversterfte. In welke mate dit verhoogde aantal sterfgevallen toe te schrijven is aan het coronavirus kan het CBS nog niet zeggen. Het statistiekbureau beschikt alleen voor de eerste helft van 2020 over informatie over de doodsoorzaak.

Van 7 tot en met 13 december stierven naar schatting circa 3.550 mensen. Dat zijn er zo’n 450 meer dan gewoonlijk. In totaal zijn er de afgelopen twaalf weken, dus ongeveer sinds het begin van de tweede coronagolf, bijna 5.300 meer sterfgevallen geweest dan het CBS had verwacht. Dat is minder dan tijdens de negen weken durende eerste golf in het voorjaar. Toen was de oversterfte ongeveer negenduizend.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Coronablog 18 december