In beeld

Het dagelijks leven in een lockdown

Zes Rotterdamse fotografen tonen de impact van het coronavirus op ons dagelijks leven. Tijdens de eerste lockdown kregen de jonge fotografen de opdracht om de gevolgen van het coronavirus in Rotterdam in beeld te brengen. Dit leverde zes uiteenlopende fotoseries op. De expositie, genaamd ‘Stil Leven’, opende deze maand in de Kunsthal Rotterdam. De tentoonstelling was amper begonnen of de nieuwe ‘harde’ lockdown trad in werking. In het gelijknamige fotoboek dat is verschenen staan de foto’s samen met een tekst van Wilfried de Jong. De opdracht voor dit project komt van Stichting Droom en Daad en is geïnspireerd door het fotoboek 'De Ramp uit 1953'. Destijds bundelden fotografen en schrijvers hun krachten om de gevolgen van de Watersnoodramp te tonen. De fotografen Khalid Amakran, Loes van Duijvendijk, Willem de Kam, Geisje van der Linden, Marwan Magroun en Naomi Modde laten met hun werk zien wat de huidige crisis betekent voor de alledaagse realiteit.

De expositie ’Stil Leven’ staat gepland tot en met 28 februari 2021 in de Kunsthal Rotterdam. Na afloop van de tentoonstelling wordt de gehele fotoserie opgenomen in het Rotterdams Stadsarchief.
Khalid Amakran combineerde voor deze opdracht portretten van mensen thuis met dagboekfragmenten. De teksten gaan over het gemis van naasten, twijfels over het virus en de verveling die toeslaat bij het alsmaar thuis zitten.
Foto Khalid Amakran
Geisje van der Linden maakte een serie over Saif Ahmed Alhaddi. Saif trok van Jemen naar Nederland en wacht op hereniging met zijn gezin. Hier ontsmet hij de boodschappen die hij zojuist heeft gedaan.
Geisje van der Linden
Het uitzicht vanuit Saifs appartement in Rotterdam.
Foto Geisje van der Linden
Marwan Magroun volgde Rotterdammers met essentiele beroepen. In het Erasmus MC zijn de bedden klaargezet om zo efficiënt mogelijk nieuwe patiënten te kunnen opvangen.
Foto Marwan Magroun
Naomi Modde legt in haar serie de impact van het coronavirus op verschillende thuissituaties van gezinnen vast. In de eerste fase van het coronavirus zit Ira (3) van de familie Van den Bosch alle dagen thuis vanwege de lockdown.
Foto Naomi Modde
Loes Van Duivendijk ging voor haar fotoserie naar buiten om de uitgestorven straten van Rotterdam in beeld te brengen. Het terras van de McDonalds aan de Meent is met linten afgezet om passanten te weren.
Foto Loes van Duijvendijk
Een bouwcontainer op een uitgestorven bouwterrein achter het Erasmus MC.
Foto Loes van Duijvendijk
Willem de Kam toont huiselijke taferelen beïnvloed door het coronavirus. Hier is zijn partner te zien terwijl ze een tompoes door een kier in de deur in ontvangst neemt. Ze was besmet met corona waardoor ze allebei twee weken in quarantaine moesten en in aparte kamers verbleven.
Foto Willem de Kam