Helemaal niet geïnteresseerd in seks

Over Seks Milou van Rossum voegt het woord bij de daad. Deze week: geen interesse in seks.

Illustratie Merel Corduwener

‘Wat fijn dat u ook eens aandacht besteedt aan die andere groep’, mailde E* (69) naar aanleiding van de rubriek van vorige week, waarin drie mensen aan het woord komen die geen seks hebben – hetzij omdat het ze niet lukt contact te leggen met potentiële partners, hetzij omdat ze er weinig tot geen plezier aan beleven. Een van die drie beschreef zich als aseksueel, maar niet zodanig dat ze een hekel had aan seks; voor ze in de overgang kwam, had ze wel seks met haar partner.

Ook E noemt zich aseksueel: ze vindt seks , ‘mede door alle aandacht die er aan wordt besteed’ zelfs ‘onsmakelijk, primitief en ontluisterend’.

Aseksualiteit werd vroeger nog wel beschouwd als een afwijking, tegenwoordig wordt het vooral gezien als een seksuele oriëntatie, die wordt geschaard onder de verzamelnaam lhbti+. Wat ook weer een beetje wonderlijk is – alsof je atheïsme een godsdienst noemt. Voor alle aseksuele mensen geldt dat ze zich niet seksueel aangetrokken voelen tot andere mensen, maar er zijn aseksuele mensen die masturberen – E is er daar overigens niet een van – en aseksuele mensen kunnen verliefd worden, en dus hetero, homo of bi zijn. Soms worden mensen die geen seksueel gedrag vertonen ook als aseksueel beschouwd. In een in 2012 verschenen artikel van vier Belgische wetenschappers werd geschat dat afhankelijk van de definitie tussen de 0,6 en 5,5 procent van de bevolking aseksueel is, maar meestal wordt een percentage van 1 aangehouden.

Overtuigde vrijgezel

‘Op mijn 25ste heb ik, deels uit nieuwsgierigheid, kort een vakantievriendje gehad’, schrijft E, ‘maar ik heb het uitgemaakt vanwege mijn desinteresse in seks, die door hem niet werd begrepen.’ Sindsdien is ze altijd een ‘overtuigde en erg gelukkige’ vrijgezel. ‘Taboe of niet, ik ben tevreden zoals ik ben. Ik mis helemaal niks. Ik wist als tiener al dat ik geen kinderen wilde, dus dat is ook al geen punt.’

‘In de moderne samenleving heb ik vaak het gevoel dat seks bijna overal is, behalve bij mij’, mailde een 35-jarige man*. Hij vraagt zich af hij aseksueel is, omdat bij hem ‘momenten van seksuele behoefte aan het verdwijnen zijn.’ Seks heeft hij nog nooit gehad, in elk geval niet met een partner, al heeft hij wel behoefte aan een relatie, alsook ‘interesse in mensen op een seksuele manier’.

Waarom, zoals hij het omschrijft, ‘de daad nooit voltrokken is’, weet hij niet. ‘Ik ben redelijk introvert van karakter, maar ik heb wel sociale contacten.’ Als student was hij lid van een vereniging, hij heeft hobby’s en een baan ‘waarbij sociale vaardigheden van belang zijn’ – hij is leraar op een middelbare school.

‘Als man van 35 is het best raar om als een van weinigen nog maagd te zijn. Vrienden, collega’s en andere mensen om mij heen hebben bijna allemaal relaties of zijn daar serieus mee bezig. Over mijn status als maagd heb ik het niet. Er zijn nou eenmaal verwachtingen als je 35 bent. Ik praat dus vrolijk mee met de jongens in de kleedkamer (soms verzin ik ook iets). Ergens van binnen weet ik dat dit nonsens is, toch houd ik de schijn op. Ik ben ook mentor, wat betekent dat ik af en toe gesprekken over seks met leerlingen moet hebben. Die zijn op zich al best ongemakkelijk, maar als iemand die geen eigen ervaring heeft met seks voel ik mij vaak een bedrieger.’

Veel hoop op een relatie en seks heeft hij niet: ‘ Ik ben niet zo naïef dat het zomaar gaat veranderen.’

Volgend jaar verder, met onder meer deze kwestie, ingestuurd door een 66-jarige man*: ‘Mijn vriendin (69) en ik hebben beduidend opwindender seks nu wij ons (sinds kort) beiden hullen in leer. Is dit pervers? Of geven wij toe aan sluimerende, tot nu toe onderdrukte sm-gevoelens?’

*Namen zijn op verzoek weggelaten, maar bekend bij de redactie.

Meepraten? Ideeën? Mail naar seks@nrc.nl.