CBS

Werkloosheid in Nederland blijft verder afnemen

De Nederlandse werkloosheid is de afgelopen drie maanden met gemiddeld 16.000 per maand gedaald, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) donderdag. In november waren 378.000 mensen werkloos, 4 procent van de beroepsbevolking. In augustus telde Nederland nog 426.000 werklozen, ruim 150.000 meer dan in maart van dit jaar. CBS-hoofdeconoom Peter Hein van Mulligen noemt twee oorzaken voor de dalende werkloosheid. Enerzijds zoeken minder mensen een nieuwe baan, en dan tellen ze niet meer mee als werkloos. Volgens Van Mulligen gaat het vooral om jongeren. „Die zoeken minder naar een baan in bijvoorbeeld de horeca.” Anderzijds ziet het CBS meer 25-plussers die werk vinden, vooral in callcenters, online detailhandel en distributie. (NRC)