Kabinet scherpt regels voor winkels aan, HEMA vanaf donderdag dicht

De HEMA in Alkmaar op dinsdag, de eerste dag van de lockdown.
De HEMA in Alkmaar op dinsdag, de eerste dag van de lockdown. Foto Melissa Fenijn

Het kabinet heeft de regels aangescherpt die bepalen welke winkels open mogen blijven tijdens de lockdown. Winkels met een omzetaandeel van tussen de 30 en 70 procent uit levensmiddelen, drogisterijartikelen en diervoeding moeten nu ook dicht. Eerder mochten zij nog gedeeltelijk in bedrijf blijven. Dat heeft het ministerie van Economische Zaken woensdag per brief laten weten aan de detailhandel.

Alleen winkels die minstens 70 procent van hun omzet uit ‘essentiële artikelen’ halen, hoeven de deuren niet te sluiten. Ook grote warenhuizen die een aparte ingang hebben voor hun levensmiddelenafdeling mogen open blijven.

HEMA heeft naar aanleiding van de aanscherping besloten vanaf donderdag al zijn winkels dicht te doen. Dinsdag waren de zaken juist deels open gegaan, omdat HEMA’s ook een afdeling hebben voor eten en drinken. Naar eigen zeggen deed HEMA dat ten dele om de drukte in de supermarkten te verminderen.

„Het is jammer dat de eerder gemaakte heldere afspraken die konden leiden tot een bijdrage van HEMA aan de spreiding van het winkelbezoek niet gerealiseerd konden worden”, zegt directeur Tjeerd Jegen woensdag. „Tegelijkertijd vraagt deze tijd om flexibiliteit en verdraagzaamheid. Dat geldt ook voor ons. Als dat betekent dat wij onze deuren moeten sluiten om de gezondheid te waarborgen, dan doen we dat.”

Lees ook: HEMA is ineens ‘essentieel’, of niet?

Ook voor ketens als Action en Wibra, die woensdag eveneens zeiden weer klanten te zullen toelaten, betekenen de scherpere regels waarschijnlijk dat sluiting onvermijdelijk is. De ketens hebben nog niet gereageerd op de laatste ontwikkelingen. Branchevereniging INretail laat in een reactie weten dat afhalen op bestelling bij de winkeldeur een „coronaproof oplossing” biedt voor „de dramatische behoefte om nog een beetje omzet te kunnen realiseren”.

Onder de winkels die nog wel boven de 70-procentsnorm voor het omzetaandeel van essentiële producten zitten, vallen bijvoorbeeld supermarkten, slijterijen, slagers en bakkers. Ook bepaalde non-foodwinkels mogen open blijven. Het gaat dan onder andere om apotheken, audiciens, dierenwinkels, garages, opticiens, tankstations en wasserijen. Ook mogen bouwmarkten nog afhaalloketten inrichten.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Kabinet scherpt regels voor winkels aan, HEMA vanaf donderdag dicht