Geen diensten op Kerstavond en -nacht in katholieke kerken

Katholieke kerken in Nederland blijven op Kerstavond en in de Kerstnacht gesloten. Dat hebben de bisschoppen gezamenlijk besloten, laat de Rooms-Katholieke Kerk Nederland woensdag weten. „Juist de vieringen op Kerstavond en in de Kerstnacht worden doorgaans door veel mensen bezocht. De bisschoppen willen in deze periode van lockdown een beweging van veel mensen tegelijk voorkomen.”

Het besluit houdt concreet in dat alle diensten tussen 17.00 uur op 24 december en 07.00 uur op 25 december worden geschrapt. Diensten daarna op Eerste en Tweede Kerstdag kunnen wel doorgaan. Daar mogen dan, conform de richtlijnen van de overheid, maximaal dertig gelovigen bij aanwezig zijn. Zij moeten anderhalve meter afstand houden, worden geadviseerd een mondkapje te dragen en kunnen niet zoals gebruikelijk samen liederen zingen.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: ‘Kabinet gaat grote winkelketens alsnog sluiten’