Action en Wibra openen vanmiddag toch weer hun deuren

Drukte bij een Amsterdamse vestiging van de Action, eerder deze week. De keten gaat vanmiddag weer open.
Drukte bij een Amsterdamse vestiging van de Action, eerder deze week. De keten gaat vanmiddag weer open. Foto Sabine Joosten/ANP

Nu de Rijksoverheid heeft verduidelijkt welke winkels ondanks de lockdown toch (deels) open mogen blijven, openen verschillende grote ketens vandaag weer de deuren. Action opent later op woensdag delen van de vierhonderd winkels waar producten worden verkocht die op de lijst met essentiële boodschappen staan. Volgens FNV doet Wibra hetzelfde.

Dinsdag kwam de overheid met een lijst van winkels die uitgezonderd worden van de verplichte sluiting. Als een bedrijf ten minste 30 procent van zijn omzet haalt uit bijvoorbeeld eten en drinken, drogisterijartikelen of producten voor dieren, mag de winkel gedeeltelijk open. Als dat percentage op 70 procent ligt, zoals het geval is bij supermarkten, mag zelfs de hele winkel heropend worden.

Het besluit om veel winkels te sluiten leidde direct tot discussie over de praktische uitvoering daarvan. Lees ook: HEMA is ineens ‘essentieel’, of niet?

Action haalt 40 procent van de omzet uit deze essentiële producten, laat het bedrijf weten. De afdelingen waar uitgezonderde producten worden verkocht worden geopend, de rest van de winkel wordt afgesloten. Aan de kassa kunnen deze niet-essentiële spullen ook niet gescand worden. Het bedrijf zegt hier ervaring mee te hebben omdat de vijfhonderd Franse en tweehonderd Belgische vestigingen de afgelopen maanden op eenzelfde manier geopend konden blijven. Tegen de middag verwacht de keten klaar te zijn met de voorbereidingen en de winkeldeuren weer te kunnen openen.

Brancheorganisatie INretail ziet dat ondernemers in de non-foodsector bekijken of ook zij aan de voorwaarden voor gedeeltelijke heropening voldoen. De winkeliers moeten zich vervolgens ook afvragen of heropening financieel wel uit kan. Hoeveel bedrijven voor heropening in aanmerking komen, kan de organisatie niet zeggen. De organisatie bepleit bij de staat dat er een regeling komt waarmee klanten hun spullen wel mogen afhalen bij de winkel, zoals dat in de bouwmarkt of de horeca mag. Zo zou de druk op de bezorgketen verlicht worden, en de drukte over de winkelgebieden in het land worden gespreid. Bovendien, zo redeneert INretail, kunnen ondernemers zo nog iets van hun omzetten redden.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Duitsland: hoogste dagelijkse aantal sterfgevallen sinds begin pandemie