Pfizer kan vaccin leveren bij goedkeuring EMA, ook vóór maandag

Als de Europese geneesmiddelenautoriteit EMA het coronavaccin van Pfizer en BioNTech al vóór de streefdatum van maandag (21 december) goedkeurt, kan het vaccin ook al eerder worden geleverd. Dat heeft een woordvoerder van farmaceut Pfizer in Nederland dinsdag gezegd tegen NRC. Om hoeveel doses het zou gaan, kon hij echter niet zeggen.

„We zijn natuurlijk al een tijd bezig met produceren en we kunnen in principe leveren zodra we goedkeuring hebben van de EMA”, aldus de woordvoerder. Minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid, CDA) wil in de eerste week van januari starten met vaccineren. Dan krijgt Nederland naar verwachting 507.000 doses van het vaccin van Pfizer/BioNTech binnen, zo stelde de minister afgelopen week. Of Pfizer datzelfde aantal nu al klaar heeft liggen, weet de woordvoerder niet.

Lees ook: Pfizer maakt de kleine Belgische plaats Puurs groot

Zorgpersoneel in onder meer verpleeghuizen zal als eerste worden gevaccineerd. Na de eerste half miljoen doses volgen in het eerste kwartaal van volgend jaar naar verwachting nog eens 1,7 miljoen.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Europees Geneesmiddelenbureau beslist maandag over coronavaccin Pfizer