KLM en Delta testen passagiers uit Atlanta op corona

Luchtvaartmaatschappijen KLM en Delta Air Lines testen vanaf vandaag bij een deel van de vluchten van de Amerikaanse stad Atlanta naar Amsterdam of passagiers besmet zijn met Covid-19. Een negatieve uitslag is noodzakelijk om mee te mogen aan boord, evenals een verplichte quarantaine van vijf dagen. Bij aankomt op Schiphol wordt een passagier nogmaals getest en bij opnieuw een negatief resultaat wordt hij of zij vrijgesteld van verdere quarantaine.

Het testprogramma van de twee bedrijven is opgezet met steun van de Nederlandse regering en duurt in eerste instantie drie weken. Het testen gebeurt bij vier vluchten per week, waarbij partnerbedrijven Delta en KLM er elk twee voor hun rekening nemen. Vanwege het nog altijd geldende inreisverbod voor de EU voor niet-essentiële reizen zal het enkel gaan om mensen die naar Nederland reizen voor werk of om gezondheids- en onderwijsredenen.

De bevindingen moeten de reisindustrie inzicht geven hoe corona-vrij gevlogen kan worden. Volgens Schiphol-bestuursvoorzitter Dick Benschop is het testprogramma „een belangrijke stap om aan te tonen dat testregimes veilig en verantwoord vliegverkeer mogelijk maken”, zei hij bij de bekendmaking van het testprogramma. Benschop zegt tevens te hopen dat het leidt tot het schrappen van andere reisverboden.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Onderzoek: uitstel reguliere zorg kost 50.000 gezonde levensjaren