Kamer steunt lockdown, maar is kritisch over sluiting basisscholen

De Tweede Kamer steunt de harde lockdown die het kabinet maandag afkondigde maar heeft wel kritische vragen over de basisschoolsluiting voor de komende vijf weken. In het Kamerdebat over het coronavirus roepen de PvdA en D66 het kabinet op om te bekijken of, als het besmettingsniveau dat toelaat, de basisscholen weer op 11 in plaats van 18 januari open kunnen.

PvdA-leider Lodewijk Asscher wil „geen irreële verwachtingen wekken”, maar vindt ook dat de Kamer „prioriteiten moet stellen”. Rob Jetten (D66) valt over het argument dat minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge (CDA) maandag in het debat gebruikte, namelijk dat het sluiten van de basisscholen ook helpt bij het bevorderen van thuiswerken door hun ouders. „Dat voelt alsof kinderen de levende enkelband van hun ouders zijn”, aldus Jetten.

GroenLinks wil nog verder gaan en vraagt het kabinet het sluiten van de basisscholen terug te draaien. „Alles is beter dan het basisonderwijs sluiten, de kansenongelijkheid loopt enorm op”, zegt GroenLinks-leider Jesse Klaver. Hij vindt het „niet uit te leggen” dat de scholen sluiten maar vluchten vanaf Schiphol mogelijk blijven, kerkdiensten nog zijn toegestaan en de Eredivisie door mag spelen.

Op de beslissing over de basisscholen na was er bij de meeste fractievoorzitters vooral steun voor de keuze van het kabinet om een strenge lockdown af te kondigen. Meerdere partijen noemden dit „nodig”, hoewel ook de kritiek klonk dat het kabinet niet eerder heeft ingegrepen. PVV-leider Geert Wilders zei dat het kabinet nu „in blinde paniek” tot een complete lockdown moest besluiten en noemde dat een „teken van onmacht”.

De linkse oppositie hoopt dat het kabinet de komende vijf weken gebruikt om ervoor te zorgen dat Nederland klaar is om de besmettingen laag te houden met een intensief testbeleid. Veel partijen hopen ook dat het kabinet vaart maakt met de voorbereidingen voor de vaccinatiecampagne. Tijdens het debat kwam het bericht binnen dat het Europees Medicijnagentschap (EMA) volgende week maandag al verwacht het Pfizer-vaccin goed te keuren. CDA’er Pieter Heerma wil van het kabinet weten of Nederland dan „eerder kan beginnen met de uitrol”.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Europees Geneesmiddelenbureau beslist maandag over coronavaccin Pfizer