HEMA blijft open voor etenswaren en ‘essentiële’ producten

HEMA blijft open, maar heeft alles wat niet voedsel is met lint afgezet.
HEMA blijft open, maar heeft alles wat niet voedsel is met lint afgezet. Foto Melissa Fenijn/NRC

Winkels van de HEMA blijven de komende vijf weken open voor de verkoop van eten en drinken en andere als essentieel aangemerkte producten, zoals persoonlijke verzorgingsproducten en babyspullen. Dat meldt het bedrijf dinsdagochtend, daags na de aankondiging van de lockdown die nog tot en met 19 januari duurt. Het besluit is genomen na overleg met vertegenwoordigers van de overheid en winkelierskoepel INretail.

HEMA zal andere verkoopwaren zoals kledingstukken en woonspullen in de winkels afschermen of uit de schappen halen. Deze producten worden de komende vijf weken alleen nog online verkocht. In totaal blijft door de maatregel een groot deel van de 540 filialen deels open. Kleinere HEMA-filialen die geen voedsel verkopen, worden wel volledig gesloten.

De winkelketen zegt supermarkten en drogisterijen te willen ontlasten door open te blijven. „Als je als ouder net een kind hebt gekregen, heb je babyspullen echt direct nodig”, zegt een woordvoerder van HEMA tegen persbureau ANP. HEMA roept consumenten op om alleen voor deze „essentiële” producten naar de winkels te komen.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Europees Geneesmiddelenbureau beslist maandag over coronavaccin Pfizer