‘Druk op ziekenhuizen houdt aan tot begin januari’

Het aantal coronagerelateerde ziekenhuisopnames zal de komende weken nog oplopen, ook wanneer de gisteren aangekondigde lockdown het aantal besmettingen doet dalen. Dat verwacht Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ). In januari ontstaat dan een piek die in orde van grootte vergelijkbaar is met de laatste in november: zo’n 2.600 patiënten in ziekenhuisbedden.

Wat betreft de intensive cares zijn er dit jaar drie cruciale momenten geweest. Die waren voor het kabinet telkens aanleiding om nieuwe maatregelen te nemen. Toen de eerste lockdown in maart werd afgekondigd, lagen daar honderd patiënten. Begin oktober, toen het kabinet het soepele regime weer wat verzwaarde, waren het er driehonderd. Op dit moment liggen op alle ic’s van Nederland vijfhonderd patiënten. Kuipers is het meest bezorgd dat zowel ic- als reguliere ziekenhuisopnames stijgen: „Het is nu gewoon overal druk.”

Dat het dit keer tijdens de kerst- en vakantiedagen gebeurt, bemoeilijkt de situatie volgens Kuipers alleen nog maar meer. „De druk op ziekenhuizen is opnieuw erg hoog.” De instroom van Covid-19-patiënten is volgens de LNAZ-voorzitter de laatste paar weken met 65 procent gestegen. Dat betekent dat verloven met het oog op de feestdagen zullen worden ingetrokken, verwacht Kuipers. „We kunnen niet anders.”

Ernst Kuipers, voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg, in het universitair ziekenhuis Erasmus MC. Foto Phil Nijhuis/ANP

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Europees Geneesmiddelenbureau beslist maandag over coronavaccin Pfizer