Belgische minister roept Nederlanders op: ‘Kom alsjeblieft niet’

Agenten patrouilleren in een winkelstraat in de Belgische hoofdstad Brussel.
Agenten patrouilleren in een winkelstraat in de Belgische hoofdstad Brussel. Foto Julien Warnand/EPA

De Belgische minister Frank Vandenbroucke van Volksgezondheid roept Nederlanders met klem op om de komende tijd niet in België te komen winkelen. De oproep bij de Vlaamse publieke omroep VRT volgt daags nadat bekend is geworden dat alle „niet-essentiële” winkels in Nederland hun deuren vijf weken moeten sluiten. In België zijn de winkels vooralsnog gewoon open.

Hoewel de grens openblijft, zal volgens Vandenbroucke gecontroleerd worden of Nederlanders in België gaan winkelen. „Kom alsjeblieft niet, hoe graag we jullie anders ook zien. Blijf hier weg”, richt de minister zich tot het Nederlandse publiek. „Onze burgemeesters gaan de toevloed in de winkelstraten controleren. Denk niet dat het leuk wordt.”

In België zijn de winkels op 1 december weer open gegaan, nadat ze een maand lang gesloten waren wegens een „verstrengde lockdown”. In die periode staken veel Belgen de grens over om in Nederland te winkelen, wat op sommige plekken voor drukte zorgde. Vandenbroucke zegt dit scenario andersom te willen vermijden.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Europees Geneesmiddelenbureau beslist maandag over coronavaccin Pfizer