MBO Raad: sluiting scholen bittere pil; ook basisscholen teleurgesteld

De MBO Raad noemt het overstappen op online onderwijs „een bittere pil”. Toch verwacht de organisatie dat het „minder stevig schakelen is” dan tijdens de eerste sluiting omdat er sindsdien veel ervaring is opgedaan met onderwijs op afstand. Dat schrijft de branchevereniging in een maandagavond gepubliceerd persbericht. Voorzitter Adnan Tekin zegt zich vooral zorgen te maken over studenten die door de maatregelen hun stages en leerwerkplekken zien wegvallen. „De retail is een belangrijke sector, we leiden ook daar veel jongeren voor op. Met het sluiten van niet-essentiële winkels vallen dus opnieuw veel leerwerkplekken weg, tot tenminste 19 januari van het nieuwe jaar.”

De koepel voor basisscholen noemt de sluiting van basisscholen halverwege het schooljaar „buitengewoon spijtig”. De PO-raad schrijft in een verklaring dat de maatregelen niet zijn genomen omdat „het nu op scholen in het primair onderwijs niet goed zou gaan”. Maar dat „stevige maatregelen nu echt nodig” zijn om met name de zorg te ontlasten. De organisatie noemt het daarom „van groot belang” om het advies van het kabinet op te volgen.

De koepelorganisaties voor universiteiten en hogescholen hebben voor zover bekend nog niet gereageerd op het nieuws.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Nederland gaat vijf weken in lockdown