De man lag op haar, met afgezakte broek

Wie: Dominik (27)

Kwestie: seksueel binnendringen onmachtige

Waar: rechtbank Utrecht

De Zitting

Ik krijg een gat in mijn geheugen als ik drink, heeft de 27-jarige vrouw gezegd. Ze weet niet meer hoe ze op het Janskerkhof is gekomen.

Op dat Utrechtse uitgaansplein is ze op een zondagochtend gevonden door gemeentewerkers met bladblazers. Om 08.27 uur belt een van hen de politie. Naast de vrouw liggen haar onderbroek, een schoen en een sok.

Het was in de dagen dat de pandemie voor veel mensen even iets minder het dagelijks leven beheerste. Er kon net grootschalig worden getest en het aantal besmettingen was laag. Cafés hadden nog geen vroege sluitingstijd. In het weekend van 18 en 19 juli was het 27 graden, ’s nachts bleef het warm.

Om 14.00 uur ’s middags spreken het slachtoffer en een goede vriend af. Ze gaan lasergamen, dan naar een Grieks restaurant, daarna verder drinken en spelletjes spelen in een bruine kroeg. Diep in de nacht gaan ze bij de Oude Gracht een trap af om aan de werf verder te kletsen.

Daar stoppen de helderste herinneringen. Er komt een jonge man met een fles drank aanwaaien, weten ze nog. Iets dat naar menthol smaakt. Dronkenmanspraat met z’n drieën.

Volgens de goede vriend van de vrouw dringt de man, die Dominik heet, zich aan haar op, waardoor ze op de fiets vertrekken. Dominik rent achter hen aan. Plotseling zijn Dominik en de vrouw verdwenen. Om 05.52 uur belt de vriend de politie om zijn vriendin op te geven als vermist.

De camera’s rondom het Janskerkhof, die alleen filmen als er wordt bewogen, vullen de gebeurtenissen die daarop volgen deels aan.

05.54 uur: Dominik en de 27-jarige vrouw nemen plaats op een terras van een van de cafés aan het uitgestorven uitgaansplein.

07.03 uur: Dominik ligt met zijn broek afgezakt tot onder zijn kont bovenop de vrouw. Even later is te zien dat hij haar aan haar armen omhoog trekt. Zij is slap.

Om 08.02 uur ligt hij weer op het slachtoffer. Om 08.08 uur zit hij op de bank en helpt haar opstaan.

08.20 uur: Dominik vertrekt.

De vrouw is zelf niet in de zaal. Ze wil hier niet horen wat er die nacht allemaal is gebeurd.

Op de beelden, die niet in de rechtbank getoond worden, is ook te zien dat Dominik zijn broek losmaakt en masturbeert.

„Weet u daar nog iets van”, vraagt de rechter.

Dominik haalt zijn schouders op. Niet losjes of onverschillig, eerder verkrampt en wanhopig. „Ik kan het me niet herinneren”, antwoordt hij via zijn tolk. „Ik heb het pas later op de video gezien en ik ben heel erg geschrokken.” Hij had die avond een fles wodka gedronken en was door de stad gaan struinen.

In juni kwam de Tsjechische Dominik naar Nederland om te werken als meubelmaker. Hij zou elke zes weken tien dagen naar Tsjechië gaan, waar zijn vrouw en kind wonen.

„Weet uw vrouw waarom u hier vastzit”, vraagt de rechter.

„Niemand weet het. Het is voor mij zo zwaar dat ik het niet kan vertellen.” Hij overweegt om zijn leven te beëindigen, zegt hij.

Tijdens het forensisch onderzoek zijn er op diverse plaatsen in en om het geslachtsdeel van het slachtoffer sperma en speeksel afkomstig van Dominik gevonden.

Was er sprake van een verkrachting, is de vraag die in de rechtbank behandeld wordt. Om dat bewezen te verklaren moet er sprake zijn van dwang. „Maar mijns inziens zijn deze elementen moeilijk vast te stellen nu het slachtoffer zelf niets meer weet van het moment dat verdachte bij haar binnendrong”, zegt de officier van justitie.

Omdat is geconstateerd dat de vrouw niet bij haar positieven was in gezelschap van de man, die op zijn beurt wel leek te weten waar hij mee bezig was, is er volgens de officier in ieder geval sprake van het „seksueel binnendringen van een bewusteloze, onmachtige of gestoorde”.

Dominik krijgt een onvoorwaardelijke gevangenisstraf van veertien maanden, min de vier maanden die hij al vastzit, en moet een schadevergoeding van 5.000 euro betalen.