Max Verstappen wint slotrace van het seizoen

Formule 1 Max Verstappen pakt de tiende overwinning in zijn carrière in de slotrace van het seizoen: de GP van Abu Dhabi. In de WK-stand eindigt hij als derde.
Max Verstappen viert zijn overwinning in Abu Dhabi.
Max Verstappen viert zijn overwinning in Abu Dhabi. Foto Hamad I Mohammed/Reuters

Max Verstappen heeft zondag de Grote Prijs van Abu Dhabi gewonnen. Het is de tiende overwinning in de carrière van de Formule 1-coureur. De 23-jarige Nederlander leidde in Abu Dhabi van start tot finish. Verstappen won eerder dit jaar de Grand Prix op Silverstone.

De kopman van Red Bull sloot zijn zesde seizoen in de Formule 1 af met 214 punten, waarmee hij opnieuw als derde eindigde in de WK-stand. Lewis Hamilton, die zich vorige maand al verzekerde van de wereldtitel, kwam in Abu Dhabi als derde over de streep en bracht zijn totaal daarmee op 347 punten. Valtteri Bottas eindigde op ruim 15 seconden van Verstappen als tweede in de avondrace op het Yas Marina-circuit. De Finse teamgenoot van Hamilton bij Mercedes verzamelde dit jaar 223 punten.

Verstappen had zaterdag poleposition veroverd, voor het eerst dit seizoen. Hij slaagde erin zijn leidende positie te behouden bij de start en nam al snel afstand van de Mercedessen achter hem, met Bottas voor Hamilton. Verstappen had een voorsprong van drie seconden opgebouwd toen de Mexicaan Sergio Pérez in de tiende ronde zijn Racing Point-bolide langs de baan moest parkeren. Het leidde tot een safety car-situatie. Verstappen besloot direct de pits in te duiken voor nieuwe banden, net als de twee Mercedes-coureurs.

Achter de safety car schoof het hele veld in elkaar, maar toen de race werd vrijgegeven, reed Verstappen direct weg. De Nederlander liet op het bochtige circuit van Abu Dhabi een foutloos optreden zien. „Ik probeer gewoon te blijven doen wat ik doe”, zei hij halverwege de race over de boordradio tegen zijn team. In de slotfase meldde Verstappen ook nog dat Red Bull, indien gewenst, het motorvermogen uit voorzorg best wat mocht terugschroeven.

De Nederlander moest in de laatste ronde nog wel de snelste raceronde, en daarmee een extra WK-punt, afstaan aan de Australiër Daniel Ricciardo.(NRC/ANP)

Twitter avatar ZiggoSportF1 Ziggo Sport F1 WINST NUMMER 10 VOOR MAX VERSTAPPEN 🎉🎉 🗣️’That’s what we call a simply lovely race!’ Van start tot finish aan de leiding! 🥈 Valtteri Bottas
🥉 Lewis Hamilton #ZiggoSportF1 #F1 #AbuDhabiGP 🇦🇪 https://t.co/px3V4ApwOH