Het laatste nieuws

‘Mogelijk avondklok met Oud en Nieuw’

In dit blog houdt NRC het laatste nieuws bij over het coronavirus in binnen- en buitenland. Wil je via de mail op de hoogte blijven? Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven.

Dit blog is gesloten

Hier hield NRC op zondag 13 december de laatste ontwikkelingen bij omtrent de coronapandemie. Volg voor het laatste nieuws ons nieuwe coronablog.

Dit was het belangrijkste nieuws van zondag:

  • Van zaterdag op zondag zijn 9.924 positieve testuitslagen aan het RIVM gemeld. Het aantal positieve besmettingen stijgt al anderhalve week.
  • Maandagochtend komen enkele ministers bijeen voor een crisisoverleg over de stijgende coronabesmettingen. Later op die dag volgt een voltallige ministerraad. Volgens ingewijde bronnen wordt een reeks aan nieuwe maatregelen overwogen, waaronder de sluiting van niet-essentiële winkels, zoals kledingzaken en tuincentra. Ook zou het kabinet denken aan een avondklok tijdens Oud en Nieuw.
  • In Duitsland zijn in één etmaal meer dan twintigduizend nieuwe besmettingen met het coronavirus gemeld. Daarop besloot het land de teugels van het coronabeleid steviger aan te trekken; het gaat de komende weken in strenge lockdown.
Volg hier het coronablog van maandag 14 december

Kabinet gaat overleggen over extra coronamaatregelen, mogelijk avondklok met Oud en Nieuw

Het kabinet voert maandagochtend crisisoverleg met de meest betrokken ministers over nieuwe, strenge maatregelen om de verspreiding van het coronavirus in te dammen. Het aantal besmettingen stijgt al meer dan een week. Het is nog niet duidelijk of er maandagavond al meteen een persconferentie volgt of, zoals gebruikelijk, op dinsdagavond.

Volgens goed ingewijde bronnen worden de volgende maatregelen overwogen: de sluiting van niet-essentiële winkels, zoals kledingzaken en tuincentra. Het langer dichthouden van de scholen na de kerstvakantie, het sluiten van zogenoemde ‘doorstroomlocaties’ (musea, bibliotheken, dierentuinen, pretparken), het instellen van een avondklok zodat mensen ’s avonds niet meer bij elkaar op bezoek gaan en het sluiten van restaurants in hotels. RTL Nieuws meldde dat het kabinet ook denkt aan een avondklok tijdens Oud en Nieuw.

Lees ook dit artikel over de afwegingen voor nieuwe maatregelen. „Geprobeerd wordt om de kerstdagen te ontzien”

Maandag extra crisisoverleg van kabinet en ministerraad over corona

Maandagochtend komen enkele ministers bijeen voor een crisisoverleg over de stijgende coronabesmettingen. Later op die dag volgt een voltallige ministerraad. Dat zegt een woordvoerder tegen ANP na afloop van het Catshuisoverleg zondag. Daarbij waren onder meer Ernst Kuipers, de voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ), en verschillende ministers aanwezig.

Het is nog onduidelijk of er dinsdag een nieuwe persconferentie volgt waar strengere maatregelen worden aangekondigd. De woordvoerder van het ministerie van Algemene Zaken was op het moment van schrijven niet bereikbaar voor een reactie. Afgelopen dinsdag kondigde premier Mark Rutte aan dat voor de Kerst mogelijk extra maatregelen worden genomen als de besmettingscijfers niet dalen. Zondag zijn er 9.924 positieve testuitslagen gemeld bij het RIVM, zaterdag waren dat er 9.182 en vrijdag 8.894. Het aantal positieve besmettingen stijgt de afgelopen anderhalve week dagelijks.

Het coronavirus waart nog altijd rond in Nederland. NRC houdt dagelijks de belangrijkste graadmeters bij.
Bekijk hier hoe het coronavirus is verspreid over Nederland.

Stijging zet door: RIVM meldt 9.924 besmettingen

Er zijn in het afgelopen etmaal meer dan 9.924 positieve testuitslagen bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) gemeld. Daardoor is het aantal nieuwe meldingen opnieuw gestegen. Het aantal positieve besmettingen stijgt al anderhalve week.

In de afgelopen 24 uur zijn 29 sterfgevallen gemeld bij het RIVM. Er zijn nu 10.038 mensen gestorven aan de gevolgen van Covid-19. Zaterdag werden 53 nieuwe sterfgevallen gemeld. Deze week schommelde het dagelijkse sterftecijfer tussen de zestig en zeventig.

Het Landelijke Centrum voor Patiënten Spreiding meldt zondag dat in het afgelopen etmaal 28 nieuwe coronapatiënten in de ziekenhuizen zijn beland; daarmee komt het totaal op 1.270. Er liggen 497 patiënten op de IC-afdelingen. Tussen zaterdag en zondag steeg het aantal coronapatiënten op de IC met zestien.

Gemeente Den Haag roept op binnenstad te mijden: ‘Het is te druk’

De gemeente Den Haag roept iedereen via Twitter op de binnenstad te vermijden. Volgens de gemeente is het te druk in het centrum. Mensen die toch willen winkelen, wordt aangeraden elders te heen te gaan. Eerder op de ochtend verzocht de gemeente al om „verstandig te shoppen” en dus alleen te komen, voldoende afstand te houden en niet te lang op dezelfde plek te blijven, maar dat advies wordt niet door iedereen opgevolgd.

Twitter avatar GemeenteDenHaag Gemeente Den Haag ⚠️ Het is te druk in de Haagse Binnenstad. Stel je bezoek uit, of ga ergens anders heen.
#denhaagtegencorona

Het kabinet overlegt ondertussen in het Catshuis over mogelijke verscherpingen van het coronabeleid. Duitsland heeft zondag aangekondigd veel winkels enkele weken te sluiten. Premier Mark Rutte (VVD) en minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid, CDA) gaven vorige week op de persconferentie aan geen voorstander te zijn van een winkelsluiting.

Vorig weekeinde was het in verschillende binnensteden erg druk. Mogelijk is er een verband tussen de drukte op Black Friday en het stijgende aantal coronabesmettingen, suggereerde het RIVM eerder.

Duitsland verbiedt verkoop van vuurwerk

Duitsland legt de verkoop van vuurwerk aan banden. In aanloop naar de jaarwisseling kunnen Duitsers geen vuurwerk meer kopen, zo maakte bondskanselier Angela Merkel zondag bekend na een spoedoverleg met de leiders van de zestien deelstaten over de coronapandemie. Het vuurwerkverbod is een van de maatregelen waarmee Merkel de stijgende coronabesmettingen probeert tegen te gaan.

Eerder op de dag maakte ze bekend dat Duitsland in strenge lockdown gaat: veel winkels en scholen sluiten de deuren, er komt een alcoholverbod op openbare plekken en bij privébijeenkomsten mogen niet meer dan vijf mensen komen, uit twee huishoudens.

Merkel kondigt lockdown aan voor heel Duitsland

Duitsland gaat de teugels van het coronabeleid steviger aantrekken; het land gaat de komende weken in strenge lockdown. Dat hebben Merkel en de zestien deelstaten zondagochtend besloten, melden Duitse media zojuist. De verscherping is volgens bondskanselier Angela Merkel nodig om het groeiende aantal coronabesmettingen te stelpen.

Scholen zullen vanaf 16 december de deuren sluiten, ook veel winkels - met uitzondering van onder meer supermarkten, benzinestations, wasserettes, kiosken en dierenwinkels - moeten dicht. Ook komt een verbod op alcoholgebruik in de openbare ruimten; overtreders riskeren een boete.

Verder wil Merkel dat werkgevers de mogelijkheden tot thuiskantoren onderzoeken en moeten privébijeenkomsten beperkt blijven tot een gezelschap van vijf mensen, uit twee huishoudens. Dit geldt niet voor kinderen tot 14 jaar. De regels gelden in elk geval tot 10 januari. Volgens de bondskanselier zijn de strengere regels dringend nodig om het hoge aantal besmettingen terug te dringen en daarmee de druk op de ziekenhuizen te verlichten.

Kabinetsleden bijeen in Catshuis voor extra overleg

Leden van het kabinet zijn zondagochtend samen met RIVM-directeur Jaap van Dissel in het Catshuis in Den Haag bijeengekomen voor een extra ingelast overleg. Aanleiding voor het beraad zijn de oplopende besmettingscijfers. „Dat is voldoende reden om te zeggen: we steken de koppen bij elkaar”, zei een woordvoerder zaterdag tegen NRC. Over welke extra maatregelen wordt gesproken, is niet bekendgemaakt. Waarschijnlijk wordt dinsdag weer een persconferentie gehouden.

Na weken van stagnerende cijfers nam het aantal coronabesmettingen afgelopen week flink toe. Er werd een stijging gemeld van ruim 25 procent in vergelijking met een week eerder. Zaterdag meldde het RIVM 9.182 nieuwe registraties. Dat zijn er iets meer dan de 8.894 op vrijdag en de 8.793 op donderdag.

Dinsdag zei Rutte al tijdens de persconferentie dat extra maatregelen konden worden genomen als de besmettingscijfers niet zouden dalen. „Als het niet lukt een stijgende trend af te buigen, dan komen we misschien voor de Kerst bij u terug. De cijfers zijn niet goed, dus we moeten een tandje bijzetten.”

20.000 nieuwe Duitse besmettingen, Merkel overlegt over strengere maatregelen

In Duitsland zijn in het afgelopen etmaal meer dan 20.000 nieuwe besmettingen van het coronavirus gemeld, zo maakte het Robert Koch-Institut (RKI) zondagochtend bekend. De afgelopen 24 uur overleden volgens het RKI in Duitsland 321 mensen aan de gevolgen van het coronavirus. Daarmee komt het dodental op 21.787. Zaterdag werden meer dan 28.000 nieuwe besmettingen gemeld. De dag ervoor waren dat er bijna 30.000.

De Duitse bondskanselier Angela Merkel overlegt zondag met de leiders van de deelstaten over stevigere maatregelen, zo melden verschillende Duitse media. Op tafel ligt een mogelijke winkelsluiting en een schoolsluiting vanaf 16 december, meldt persbureau Reuters. Om de contactmomenten terug te dringen mogen mensen nog met een totaal van vijf samenkomen, uit twee huishoudens - zo luidt een van de voorstellen. Het aantal besmettingen is de afgelopen dagen toegenomen en daardoor lopen verschillende ziekenhuizen tegen de capaciteitsgrenzen aan.

Deze week hield Merkel een emotioneel en vurig pleidooi in het parlement, waarin ze de bevolking opriep discipline te tonen tijdens de pandemie. Met weidse armgebaren en stemverheffingen hamerde ze opnieuw op het nakomen van de Duitse maatregelen. „De prijs die we betalen is 590 doden per dag. Dat vind ik niet acceptabel”, zei de bondskanselier onder meer.

Politie beëindigt feest in tunnelbuis

In de nacht van zaterdag op zondag heeft de politie een feest beëindigd in een tunnelbuis van een viaduct over de A50 nabij Heerde. Dat meldt de politie. Zo’n 15 tot 20 feestgangers hadden zich verzameld in een holle buis van het viaduct.

De politie zegt het feest op het spoor te zijn gekomen dankzij een tip. Een deel van de bezoekers heeft een boete gekregen omdat ze de coronamaatregelen negeerden. „De (behoorlijk professionele) apparatuur is in beslag genomen”, laat de politie op Instagram weten. Het bijwonen en organiseren van feestjes noemt de politie „onacceptabel”.

Welkom in een nieuw blog

Hier houdt NRC de laatste ontwikkelingen omtrent de coronapandemie bij. Hier een overzicht van het belangrijkste nieuws van zaterdag 12 december:

  • Het officiële dodental als gevolg van Covid-19 is de tienduizend gepasseerd. Bij het RIVM werden van vrijdag op zaterdag 53 nieuwe sterfgevallen doorgegeven. Ook werden in die periode 9.182 nieuwe positieve coronatests gemeld.
  • Ziekenhuizen in de Verenigde Staten krijgen maandag de eerste levering van het Pfizer/BioNTech-vaccin binnen. Zondag worden 2,9 miljoen vaccins van Pfizer-productielocaties door FedEx en UPS vervoerd naar 145 locaties door het hele land.
  • Een deel van het kabinet komt zondag bijeen voor een extra ingelast overleg in het Catshuis. Dinsdag wordt naar alle waarschijnlijkheid weer een persconferentie gehouden.

 

Lees hier het coronablog van zaterdag terug.