Aanhangers Trump demonstreren in Washington

Proud Boys bij de demonstratie voor Trump in Washington.
Proud Boys bij de demonstratie voor Trump in Washington. Foto Jim Urquhart / Reuters

In verschillende Amerikaanse steden zijn zaterdagavond lokale tijd pro-Trumpdemonstraties gehouden. Duizenden aanhangers van de president gingen de straat op om te protesteren tegen de uitslag van de presidentsverkiezingen, waarbij volgens hen gefraudeerd is. Daarbij kwam het tot ongeregeldheden tussen de Trumpaanhangers en aanwezige tegendemonstranten.

De grootste demonstratie werd gehouden in Washington, waar enkele duizenden mensen op de been waren. Toen activisten, die volgens persbureau Reuters deel uitmaakten van de Black Lives Matters-beweging, slaags raakten met demonstranten moest de oproerpolitie ingrijpen met traangas. Eén man raakte gewond bij een schietpartij, zes anderen werden gearresteerd.

Een deel van de demonstranten voor Trump maakten deel uit van de extreemrechtse Proud Boys-groepering. Sommigen van hen waren gewapend en droegen kogelvrijvesten. In de loop van de avond keerde de rust terug nadat de in groten getale aanwezige politie een einde maakte aan de protestmars. Ook in de staten Georgia, Pennsylvania, Michigan, Wisconsin, Nevada en Arizona stonden pro-Trump demonstraties gepland.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Aanhangers Trump demonstreren in Washington