Onderzoek: verschil sekse nauwelijks meegenomen in studies naar coronamedicatie

Het standbeeld 'The Fearless Girl' In New York draagt een mondkapje.
Het standbeeld 'The Fearless Girl' In New York draagt een mondkapje. Foto Angela Weiss/AFP

Bij onderzoek naar medicatie tegen het coronavirus wordt nauwelijks rekening gehouden met verschillen tussen mannen en vrouwen. Dat stellen onderzoekers van het Maastricht UMC in een recent gepubliceerd wetenschappelijk artikel na een analyse van dertig studies. Dit betekent dat de behandeling van coronapatiënten mogelijk minder efficiënt is, omdat biologische verschillen niet worden bekeken en iedereen dezelfde behandeling krijgt. Juist bij een ziekte als Covid-19, waarvan duidelijk is dat die mannen anders en vaak zwaarder treft dan vrouwen, kan het maken van onderscheid volgens de onderzoekers belangrijk zijn.

De Maastrichtse onderzoekers analyseerden studies naar de effectiviteit van verschillende coronamedicijnen zoals remdesivir, lopinavir en ritonavir. Bij geen van de studies hadden de wetenschappers zich vooraf het doel gesteld de verschillen tussen mannen en vrouwen in kaart te brengen. Eén keer werd achteraf een extra analyse gedaan om dit onderscheid te kunnen maken. In een kwart van de studies werden twee keer meer mannen dan vrouwen onderzocht, waardoor vergelijking niet altijd goed mogelijk was en onderzoeksresultaten mogelijk beïnvloed zijn. Het Maastrichtse onderzoek werd gepubliceerd in EClinicalMedicine, onderdeel van het medisch-wetenschappelijke tijdschrift The Lancet.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Deel kabinet komt zondag bijeen op Catshuis voor extra corona-overleg